Mošničky s houbami s petrželovou omáčkou
Suroviny
- 250 g Mouka pšeničná hladká
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Kmín drcený
 - 0.5 kávová lžička Pepř citronový
 - 1 kávová lžička Citronová šťáva
 - 0.5 kávová lžička Chilli koření mleté
 - 2 ks Cibule
 - 2 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 2.5 dl Smetana 16% (pochoutková)
 - 2 dl Voda pitná
 - 4 dl Bujón zeleninový
 - 1 kg Houby čerstvé
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
 - 0.5 polévková lžíce Sůl
 - 3 polévková lžíce Petržel - nať
 - 0.5 polévková lžíce Libeček
 - 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
 - 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
 - 2 polévková lžíce Podmáslí kysané 1%
 - 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 677 kcal
 - Sacharidy 71 g
 - Tuky 34 g
 - Sodík 344 mg
 - Bílkoviny 27 g
 - Uhlovodany 20 g
 - Cholesterol 293.3 mg
 - Draslík 1341.5 mg
 - Vláknina 17476.9 mg
 - Vitamín A 17476.9 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 9.8 mg
 - Vitamín E 3.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 25.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Na mošničky si připravíme těsto: do mísy dáme 250 g hladké mouky, 1 vejce, 2 lžíce oleje, 1-2 dl vlažné vody (kterou přiléváme postupně) a těsto zpracujeme. Pak ho dáme na pomoučený vál a rukama těsto vypracujeme tak, že se nám nebude lepit na prsty. Bude hladké, vláčné. Upravíme ho do bochánku, zakryjeme a necháme odpočinout asi 1 hodinu.
 - 
                                2
Mezitím si očistíme a omyjeme čerstvé lesní houby (nejlépe tvrdé - hřiby, lišky, kozáky...). Houby osušíme a nakrájíme na plátky. Oloupanou cibuli pokrájíme nadrobno. Omyjeme petrželovou nať s delšími stonky. Lístky otrháme, drobně pokrájíme, odložíme do misky a stonky osušíme - budeme je potřebovat k dekoraci. Jeden menší stonek libečku omyjeme a pokrájíme nadrobno.
 - 
                                3
V hrnci si rozpálíme olej s máslem a cibuli zpěníme dozlatova. Přidáme houby, sůl podle chuti, pepř a kmín. Nejdříve houby vydusíme z vody, když se začnou smažit, přimícháme rajský protlak, chilli, libeček, lžíci petrželky, promícháme a chvilku ještě dusíme do zhoustnutí. Pak necháme houby vychladit.
 - 
                                4
Těsto rozválíme na pomoučeném vále na placku a hřbety rukou těsto vytahujeme na sílu asi 1,5 mm. Těsto nakrájíme na větší čtverce asi 15 x 15 cm. Na čtverce rozdělíme houbovou směs. Okraje těsta potřeme rozšlehaným žloutkem (1 ks) s 2 lžícemi smetany, k sobě je přitiskneme tak, že nám cípy budou trčet směrem nahoru, a stáhneme je k sobě omotáním stonku z petrželové natě - vznikne nám mošnička (pytlík). Takto upravené těsto dáme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme rozšlehaným žloutkem a dáme ho do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme při 200 °C asi 15-20 minut dozlatova.
 - 
                                5
Mezitím si přivedeme v hrnci k varu zeleninový bujon. Pak zmírníme teplotu, přimícháme domácí krémovou smetanu - Crème fraîche, za stálého míchání povaříme 1 minutu, přidáme 2 lžíce petrželové natě a krátce, další minutu, povaříme. Omáčku dochutíme solí, citronovým pepřem a lžičkou citronové šťávy.
 - 
                                6
Na talíře nalijeme petrželovou omáčku, doprostřed posadíme upečené mošničky a podáváme.
 - 
                                7
Domácí krémová smetana - Crème fraîche [37800]:
 - 
                                8
Den předem si vyšleháme 2,5 dl zakysané smetany s 2 lžícemi podmáslí. Šleháme 1 minutu na konzistenci krému, pak ji zakryjeme a necháme v pokojové teplotě 12 hodin stát.