Zapékaný květák s vejcem
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 330 kcal
 - Sacharidy 18 g
 - Tuky 20 g
 - Sodík 677 mg
 - Bílkoviny 22 g
 - Uhlovodany 14 g
 - Cholesterol 271.4 mg
 - Draslík 821.5 mg
 - Vláknina 10095 mg
 - Vitamín A 10095 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 120.5 mg
 - Vitamín E 2.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 518.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Očištěný a důkladně pod tekoucí vodou omytý květák vložíme do vhodné nádoby s osolenou vodou. Necháme ho namáčet 20 - 30 minut. Potom květák vybereme, dáme do nové, půl lžičkou soli osolené vody, kde vaříme asi 15 minut do poloměkka. Měkký opět vyjmeme z hrnce, opláchneme pod studenou vodou, necháme okapat. Květák rozdělíme na růžičky, naskládáme na pekáč, který vymažeme 60 ml oleje.
 - 
                                2
V pánvi rozpálíme 40 g oleje, přidáme mouku a za stálého míchání usmažíme světlou jíšku. Zalijeme 4 dl mléka, dobře rozkvedláme, opět stálým mícháním uvaříme hustou omáčku. Stáhneme ze sporáku, omáčku dochutíme solí, pepřem, vmícháme do ní žloutky.
 - 
                                3
Ještě teplou omáčkou přelijeme připravený květák na pekáči, posypeme nastrouhaným sýrem.
 - 
                                4
Vložíme do nahřáté trouby, pečeme přibližně 20 minut. Zbylé mléko rozkvedláme z vejci, dochutíme solí. Pekáč vytáhneme z trouby a přelijeme povrch připravenou vaječnou hmotou. Vrátíme zpátky do trouby, zvýšíme teplotu, dopečeme dalších 15 minut.
 - 
                                5
Hotové jídlo necháme 10 minut odpočinout, nakrájíme na porce. pokládáme je na jednotlivé talíře a podáváme.