Bagety v semínkách
Suroviny
- 100 g Mouka pšeničná celozrnná
 - 450 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 26 g Droždí
 - 100 g Mouka žitná chlebová tmavá předměřická
 - 410 ml Voda pitná
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Cukr krupice
 - 2 polévková lžíce Mák - semena
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 2 polévková lžíce Sezam - semena
 - 3 polévková lžíce Slunečnice - semena
 - 3 polévková lžíce Lněné semínko
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 735 kcal
 - Sacharidy 128 g
 - Tuky 12 g
 - Sodík 630 mg
 - Bílkoviny 24 g
 - Uhlovodany 9 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 330.3 mg
 - Vláknina 19799 mg
 - Vitamín A 19799 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.2 mg
 - Vitamín E 3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 4.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Kynuté těsto vypracujeme pro nás běžným způsobem. Buď v domácí pekárně na program Těsto, kde suroviny vložíme v pořadí dle přiloženého návodu. Nebo vypracujeme klasicky, z trochy už odměřené vody, cukru, droždí a lžíce hladké mouky vytvoříme kvásek, přikryjeme utěrkou a po vykynutí hněteme se vším ostatním. Vodu použijeme vlažnou, droždí čerstvé v kostce, sůl a všechny mouky smícháme předem dohromady. Hotové těsto trošku poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme kynout.
 - 
                                2
Vykynuté těsto rozdělíme na čtyři díly, každý díl zpracujeme do bochánku a pak vyvalíme bagetu o délce cca 35 cm. Připravené bagety potřeme postupně po jedné ze všech stran vlažnou vodou a "oválíme" je ve směsi semínek. Přendáme je ještě i na vál a ještě jednou silněji vyvalíme a pomačkáme, abychom co jak nejvíce semínek zatlačili do těsta.
 - 
                                3
Připravené bagety uložíme na speciální plech určený k jejich pečení, zoubkovaným nožem mírně potřeným olejem je několikrát šikmým řezem nařízneme, přikryjeme utěrkou a necháme vykynout.
 - 
                                4
Vykynuté bagety přestříkneme rozprašovačem vlažnou vodou, vložíme do trouby předehřáté na 200°C a pečeme zhruba 25 minut.