Sýrová polenta
Suroviny
- 600 g Žampiony čerstvé
 - 100 g Mozzarella
 - 100 g Sýr Čedar
 - 150 g Rajčata sušená sterilovaná
 - 200 g Kukuřičná krupice T 600
 - 2.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 ks Cibule
 - 2 stroužek Česnek
 - 1.1 dl Mléko plnotučné
 - 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
 - 0.5 polévková lžíce Majoránka
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 561 kcal
 - Sacharidy 58 g
 - Tuky 28 g
 - Sodík 749 mg
 - Bílkoviny 23 g
 - Uhlovodany 18 g
 - Cholesterol 35 mg
 - Draslík 1146.5 mg
 - Vláknina 12852.8 mg
 - Vitamín A 12852.8 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 45.7 mg
 - Vitamín E 2.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 179.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Žampiony očistíme, omyjeme a spodní část odřízneme. Hlavičky pokrájíme na plátky. Omyjeme a drobně posekáme lístky čerstvých bylinek tymiánu a majoránky. Očistíme cibuli s česnekem a drobně pokrájíme. Sýry nakrájíme na malé kostičky. Sušená sterilovaná rajčata rozkrájíme na menší kousky.
 - 
                                2
V hrnci přivedeme k varu 1.1 dl mléka, zmírníme teplotu, přidáme sůl (1 lžičku) a pomalu přisypáváme kukuřičnou krupici. Za občasného míchání ji pomalu vaříme, necháme jen probublávat, přibližně 20 minut. Když kukuřice zhoustne na kaši, odstavíme ji z plotny. Do polenty přimícháme kostičky sýru a 1 lžíci másla.
 - 
                                3
Než se polenta uvaří, v pánvi rozpálíme olej, na něm zpěníme cibuli s česnekem, pak přidáme rajčata, žampiony, bylinky a vše zprudka restujeme dozlatova. Podle chuti houby osolíme, opepříme, promícháme a odstavíme z plotny.
 - 
                                4
Polentu se sýrem rozdělíme do talířů, na každou porci kaše doprostřed dáme usmažené žampiony s rajčaty a podáváme.