Jamajské taštičky se zeleninou
Suroviny
- 300 g Brambory
 - 50 g Máslo čerstvé
 - 280 g Mouka pšeničná hladká
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Kari koření
 - 0.5 kávová lžička Kmín drcený
 - 0.5 kávová lžička Pepř bílý
 - 0.25 ks Celer bulvový
 - 1 ks Cibule
 - 2 ks Mrkev kořen
 - 1 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Česnek
 - 1.5 ks Kypřicí prášek do pečiva
 - 2 špetka Kurkuma
 - 0.75 l Voda pitná
 - 0.75 dl Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
 - 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
 - 3 polévková lžíce Fazole bílé sterilované
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 536 kcal
 - Sacharidy 78 g
 - Tuky 191 g
 - Sodík 359 mg
 - Bílkoviny 16 g
 - Uhlovodany 21 g
 - Cholesterol 168.9 mg
 - Draslík 1036.3 mg
 - Vláknina 13071 mg
 - Vitamín A 13071 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 11.7 mg
 - Vitamín E 2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 19.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Oloupeme a omyjeme brambory, mrkev, celer, poté zeleninu pokrájíme na kostičky. Dáme do hrnce s 3/4 litrem vody, přidáme sůl, drcený kmín a zeleninu pomalu povaříme 5 - 7 minut. Pak ji scedíme a přidáme 3 lžíce konzervovaných fazolí. Zeleninu promícháme, dochutíme bílým pepřem a solí.
 - 
                                2
Očištěnou cibuli s česnekem drobně pokrájíme. V pánvi rozpálíme slunečnicový olej, cibuli s česnekem zpěníme do zlatova, přidáme zeleninu a krátce vše orestujeme (4 - 5 minut). Nakonec přimícháme 2 špetky kurkumy a necháme vychladnout.
 - 
                                3
Připravíme těsto: do mísy nasypeme hladkou mouku se solí, 1,5 sáčku kypřícího prášku a 1 lžičkou kari koření. Přidáme máslo, pokrájené na kousky, těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici vyšleháme žloutek s 1 lžicí octa a 0,75 dl vody, potom žloutek s vodou pomalu, za stálého promíchání přilijeme a promísíme s moukou. Těsto důkladně v míse uhněteme. Rozdělíme na dva stejné díly, vytvoříme dva válečky, každý zabalíme do potravinářské fólie, necháme v chladnu uležet minimálně na 1 hodinu.
 - 
                                4
Těsto na pomoučněném válu rozválíme na placku přibližně o síle 3 - 4 mm. Z těsta vykrojíme 16 koleček o průměru 12 - 13 cm. Na dolní polovinu těsta dáme 2 lžíce zeleninové náplně, těsto přehneme přes náplň, okraje k sobě těsně přitiskneme vidličkou.
 - 
                                5
Taštičky se zeleninou položíme na plech s pečicím papírem. Vrchní část taštiček nastřihneme na dvou místech nůžkami, potřeme je rozšlehaným vejcem a pečeme dozlatova při 190 °C přibližně 20 minut.