Dýňové rizoto s kozím sýrem
Suroviny
- 350 g Rýže loupaná
 - 120 g Sýr kozí
 - 60 g Petržel - nať
 - 150 g Špenát listový čerstvý
 - 400 g Dýně
 - 2 kávová lžička Balsamico ocet
 - 1 kávová lžička Rozmarýn sušený
 - 1 ks Cibule
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 3 stroužek Česnek
 - 1.25 l Vývar zeleninový
 - 2 polévková lžíce Olej olivový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 711 kcal
 - Sacharidy 110 g
 - Tuky 12 g
 - Sodík 1716 mg
 - Bílkoviny 23 g
 - Uhlovodany 110 g
 - Cholesterol 29.3 mg
 - Draslík 1264 mg
 - Vláknina 15524.8 mg
 - Vitamín A 15524.8 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 69.4 mg
 - Vitamín E 4.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 6.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Oloupanou, na kostky (2x2 cm) nakrájenou dýni, 1 lžíci olivového oleje, balzamikový ocet, sůl a pepř smícháme, vložíme do pekáče s nepřilnavou vrstvou a v troubě, předehřáté na 220°C, pečeme 20 - 25 minut. Dýně na povrchu zezlátne.
 - 
                                2
Na středním ohni rozehřejeme lžíci olivového oleje, 2 - 3 minuty na něm restujeme nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek, pak přidáme nevařenou, ale důkladně propláchnutou rýži, krátce povaříme.
 - 
                                3
K varu přivedeme i zeleninový vývar. K rýžové směsi, připravované ve větším hrnci, vývar postupně přiléváme, vaříme na mírném ohni, aby se vsákl do rýže a ty změkla, poté přidáme sušený rozmarýn.
 - 
                                4
Přimícháme připravenou dýni, rozdrobený kozí sýr, čerstvý špenát, jemně nasekanou petrželovou nať, osolíme, opepříme, krátce ohřejeme a servírujeme.