Raci na bylinkovém másle s chřestem
Suroviny
- 350 g Chřest zelený
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Cukr krupice
 - 1 ks Cibule
 - 2 ks Citrony
 - 3 l Voda pitná
 - 1.5 l Voda pitná
 - 1.5 kg Rak říční
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 4 polévková lžíce Máslo bylinkové
 - 1 polévková lžíce Citronová šťáva
 - 0.4 polévková lžíce Česnekové máslo
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 494 kcal
 - Sacharidy 14 g
 - Tuky 21 g
 - Sodík 562 mg
 - Bílkoviny 63 g
 - Uhlovodany 14 g
 - Cholesterol 435.9 mg
 - Draslík 1245.5 mg
 - Vláknina 5629.3 mg
 - Vitamín A 5629.3 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 45.6 mg
 - Vitamín E 10.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 9.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Říční raky dobře omyjeme. V hrnci přivedeme k varu 3 l vody, přidáme do ní očištěnou cibuli, citrónovou šťávu, sůl a pepř. Když voda dojde k varu, raky ponoříme do vroucí vody, pomalu je vaříme 3 - 4 minuty. Uvařené raky vyjmeme, z vychladlých obereme maso. Omyjeme, osušíme citróny, pokrájíme je ozdobně na měsíčky.
 - 
                                2
V druhém hrnci přivedeme 1,5 litru vody se lžící másla, 0,5 lžičky soli a lžičkou cukru. Očistíme spodní části zeleného chřestu (asi do třetiny), chřest omyjeme a vložíme do vroucí vody. Pomalu vaříme 3 - 4 minuty. Sítem ho vyjmeme a uchováme před servírováním teplý.
 - 
                                3
Ve vysoké pánvi roztopíme česnekové máslo (2 lžíce), maso z raků krátce orestujeme. Pohybujeme pánví a krouživým pohybem restujeme přibližně 1 - 2 minuty. Maso z raků rozdělíme na talíře, přidáme k němu uvařený chřest, který přelijeme roztopeným bylinkovým máslem (4 lžíce), porce ozdobíme citrónem a servírujeme.