Kapr na černém pivu
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
 - 30 g Hrozinky
 - 30 g Mandle
 - 30 g Ořechy vlašské
 - 50 g Citronová kůra
 - 100 g Švestky sušené
 - 10 g Pepř černý celý
 - 500 ml Pivo tmavé 10% 3,7% obj.
 - 80 ml Voda pitná
 - 0.25 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 2 ks Bobkový list
 - 3 ks Nové koření celé
 - 1 ks Petržel kořen
 - 1 kg Kapr obecný
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Povidla švestková
 - 2 polévková lžíce Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Cukr krupice
 - 0.5 polévková lžíce Cukr krupice
 - 5 polévková lžíce Perník
 - 2 polévková lžíce Marmeláda rybízová
 - 1 polévková lžíce Citronová šťáva
 - 1 polévková lžíce Olej rostlinný
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 855 kcal
 - Sacharidy 72 g
 - Tuky 39 g
 - Sodík 314 mg
 - Bílkoviny 53 g
 - Uhlovodany 58 g
 - Cholesterol 183 mg
 - Draslík 1522.3 mg
 - Vláknina 17458.2 mg
 - Vitamín A 17458.2 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0.2 mg
 - Vitamín C 74.4 mg
 - Vitamín E 4.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 37 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Cibuli nakrájíme nadrobno. Kapra očistíme, naporcujeme a osolíme. Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na nudličky. Perník nastrouháme, sušené švestky bez pecek rozpůlíme a namočíme. Mandle spaříme, oloupeme a nakrájíme na nudličky, vlašské ořechy nakrájíme na kousky.
 - 
                                2
Na másle s olejem zpěníme cibuli, přidáme kořenovou zeleninu, citronovou kůru, koření, zavařeninu, povidla a vmícháme černé pivo.
 - 
                                3
Na pánvi připravíme karamel, rozředíme ho vodou a vlijeme do omáčky.
 - 
                                4
Z másla a mouky usmažíme středně hnědou jíšku, kterou zředíme vodou a zamícháme do omáčky. Přisypeme perník a omáčku asi čtvrt hodiny vaříme na mírném plameni.
 - 
                                5
Hotovu omáčku přecedíme do čistého kastrolu, přidáme scezené švestky, hrozinky, mandle, ořechy, vložíme porce kapra a na mírném plameni necháme asi dvacet minut probublávat.
 - 
                                6
Před podáváním dochutíme solí, cukrem a citronovou šťávou.