Šafránové rizoto s houbami

Hodnocení 1x 1x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 300 g Hříbky čerstvé
  • 400 g Rýže Basmati
  • 2 g Šafrán
  • 100 g Smetana sójová
  • 150 g Rajčata loupaná celá
  • 100 ml Víno bílé veganské
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 2 ks Šalotka
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 l Vývar zeleninový
  • 6 polévková lžíce Olej olivový
  • 2 polévková lžíce Petržel - nať
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 445 kcal
  • Sacharidy 64 g
  • Tuky 17 g
  • Sodík 1394 mg
  • Bílkoviny 13 g
  • Uhlovodany 64 g
  • Cholesterol 4.5 mg
  • Draslík 1013.6 mg
  • Vláknina 7846.8 mg
  • Vitamín A 7846.8 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 25.9 mg
  • Vitamín E 1.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V hrnci rozehřejeme polovinu olivového oleje a necháme na něm zesklovatět na kostičky nasekané šalotky. Přidáme rýži a za stálého míchání restujeme 3 minuty. Zalijeme vínem a když se tekutina téměř vstřebá, přilijeme naběračku teplého zeleninového vývaru. Proces opakujeme, dokud není rýže měkká (10 -15 minut). S poslední naběračkou vývaru přidáme do rýže šafrán. Asi 100ml vývaru ponecháme na další použití.

  • 2

    V pánvi rozehřejeme zbylý olej a opečeme na něm očištěné, na plátky nakrájené houby. Osolíme, opepříme a vyjmeme z pánve. Uchováme na teplém místě.

  • 3

    V pánvi zahřejeme sójovou smetanu se zbylými 100ml vývaru, vmícháme rajčata a vše povaříme 5 minut.

  • 4

    Rýži upravíme na talíře, přidáme rajčatovou smetanu a houby. Rizoto ozdobíme nasekanou petrželkou a ihned podáváme.

Komentáře k receptu