Slávky marinieres
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 994 kcal
 - Sacharidy 58 g
 - Tuky 69 g
 - Sodík 1101 mg
 - Bílkoviny 36 g
 - Uhlovodany 58 g
 - Cholesterol 63 mg
 - Draslík 2068.3 mg
 - Vláknina 16262.8 mg
 - Vitamín A 16262.8 mg
 - Vitamín B6 1.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 93.4 mg
 - Vitamín E 10 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 17.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Brambory oloupeme, nakrájíme na 1 cm silné hranolky a ve velkém hrnci nebo v hrnci fritovacím naplněném do třetiny rostlinným olejem rozehřátým na 140 °C je 5-6 minut smažíme dozlatova. Zbavíme je nadbytečného tuku pomocí papírových utěrek.
 - 
                                2
Slávky očistíme kartáčkem, odstraníme z nich byssová vlákna a ty, které mají poškozenou schránku nebo které se ani po ostrém klepnutí na ni neuzavřou, nepoužijeme. Ty očištěné dáme do velkého hrnce společně se šalotkami, bílým vínem a česnekem a přiklopené vaříme 3-4 minuty při vysoké teplotě. Během vaření několikrát potřeseme hrncem a zkontrolujeme, zda se slávky otevírají. Ty, které se za celou dobu vaření neotevřely, vyhodíme. Do zbylých přidáme petrželku, sůl, pepř a hrnec odstavíme.
 - 
                                3
Zvýšíme teplotu oleje na 190 °C, hranolky ještě 2-3 minuty dosmažíme, opět zbavíme nadbytečného tuku, osolíme a rozdělíme do 4 misek.
 - 
                                4
Slávky rozdělíme do 4 hlubokých talířů, pokrm ještě doplníme klínky citronu k ochucení slávek, majonézou na hranolky a servírujeme.