Artyčoky s maltskou omáčkou
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 843 kcal
 - Sacharidy 116 g
 - Tuky 45 g
 - Sodík 1010 mg
 - Bílkoviny 32 g
 - Uhlovodany 115 g
 - Cholesterol 331.7 mg
 - Draslík 3862 mg
 - Vláknina 113200 mg
 - Vitamín A 113200 mg
 - Vitamín B6 1.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 167.5 mg
 - Vitamín E 2.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 63.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Ve velkém hrnci přivedeme k varu mírně osolenou vodu a vložíme do ní kolečka citronu. Z artyčoků odstaníme stonky a seřízneme jejich spodní část tak, aby potom mohly stát na talíři. V připravené vodě je zvolna 20-25 minut vaříme. Hotové jsou, pokud se z nich snadno odlamují listy.
 - 
                                2
Připravíme si maltskou omáčku. Důkladně omyjeme pomeranč, kůru nastrouháme a vymačkáme z něj 2 lžíce šťávy. Rozehřejeme máslo. Vodu a citronovou šťávu nalijeme do misky, kterou zahříváme nad hrncem s vroucí vodou, dokud se tekutina neprohřeje. Do zahřáté tekutiny přidáme žloutky, které ve vodní lázni opět důkladně zahřejeme. Za stálého šlehání přiléváme tenkým praménkem rozpuštěné horké máslo. Vznikne tak hustá a hladká omáčka, do které vmícháme pomerančovou kůru a šťávu. Podle chuti osolíme, opepříme a případně vmícháme citronovou šťávu. Poté omáčku odstavíme.
 - 
                                3
Artyčoky postavíme na talíře, přidáme k nim misku s maltskou omáčkou, kterou navrch ozdobíme pomerančovou kůrou.