Křehké košíčky s pomeranči a višněmi
Suroviny
- 50 g Kompot višňový
 - 105 g Máslo čerstvé
 - 210 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 50 g Cukr vanilka
 - 30 g Cukr moučkový
 - 150 g Cukr moučkový
 - 15 g Agar
 - 20 g Mouka kukuřičná
 - 200 ml Voda pitná
 - 3 ks Pomeranče
 - 2 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 3 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 špetka Citronová kůra
 - 1 špetka Vanilka mletá
 - 0.25 l Voda pitná
 - 0.125 l Smetana čerstvá ke šlehání
 - 1 polévková lžíce Citronová šťáva
 - 1 polévková lžíce Pomerančová šťáva
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 460 kcal
 - Sacharidy 61 g
 - Tuky 21 g
 - Sodík 12 mg
 - Bílkoviny 7 g
 - Uhlovodany 42 g
 - Cholesterol 247.1 mg
 - Draslík 172.1 mg
 - Vláknina 5514.4 mg
 - Vitamín A 5514.4 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 41 mg
 - Vitamín E 0.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 15.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Na vál prosejeme mouku, cukr a vanilku, přidáme nastrouhanou citronovou kůru, rozsekané máslo a žloutek. Vypracujeme těsto a na studeném místě necháme odpočinout.
 - 
                                2
Poté těsto rozdělíme na malé kousky, vtlačíme je do plechových formiček, rozložíme na plech a v mírně vyhřáté troubě upečeme dozlatova.
 - 
                                3
Mezitím si připravíme krém - v rendlíku důkladně rozmícháme smetanu, kukuřičnou mouku, žloutky a vanilkový cukr. V hrnci si přivedeme k varu vodu, poté ztlumíme plamen a do vody položíme rendlík se smetanou a mícháme do zhoustnutí. Krém necháme vychladnout, přidáme lžíci pomerančové šťávy a důkladně promícháme.
 - 
                                4
Upečené košíčky necháme vychladnout, vyklopíme, studené naplníme žloutkovým krémem, doplníme kousky pomeranče a zavařenou višní.
 - 
                                5
Agar si lehce opražíme, přelijeme studenou vodou a přes noc necháme namáčet. Poté vmícháme cukr, šťávu vymačkanou z citronu a zvolna rozvaříme. Vychladlým agarem přelijeme povrch košíčků. Necháme ztuhnout, rozložíme na mísu a podáváme.