Vývar s chřestem a knedlíčky z kuřecích prsou
Suroviny
- 250 g Chřest bílý
 - 150 g Kuřecí prsa
 - 20 g Máslo čerstvé
 - 50 g Kerblík
 - 1 kávová lžička Citronová kůra
 - 1 kávová lžička Maizena - kukuřičný škrob
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Cukr krupice
 - 1 špetka Pepř cayenský
 - 1 špetka Pepř bílý
 - 1.5 l Voda pitná
 - 1 kg Telecí kosti
 - 3 polévková lžíce Smetana 16% (pochoutková)
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 137 kcal
 - Sacharidy 11 g
 - Tuky 6 g
 - Sodík 186 mg
 - Bílkoviny 12 g
 - Uhlovodany 10 g
 - Cholesterol 32.4 mg
 - Draslík 859.8 mg
 - Vláknina 5688.6 mg
 - Vitamín A 5688.6 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 11.2 mg
 - Vitamín E 0.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 11 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do hrnce vložíme telecí kosti, zalijeme je litrem a půl vody a osolíme. Počkáme, dokud kosti nepřijdou k varu, ztlumíme plamen a sebereme z povrchu vytvořenou pěnu. Vaříme 3 hodiny na mírném plameni a pokud se ještě tvoří pěna, sbíráme ji. Hotový vývar potom přecedíme přes husté síto.
 - 
                                2
Bílý chřest opláchneme ve vodě. Oloupeme jej a dřevnaté konce odřízneme. Vývar vlijeme znovu do hrnce a počkáme, dokud nezačne vřít. Kousky, které jsme z chřestu odkrojili a slupky přidáme do vývaru společně se špetkou cukru a máslem. Ztlumíme oheň a necháme na mírném plameni provářet vývar 15 minut. Potom pomocí děrované sběračky z vývaru odstraníme chřestové slupky a odkrojky. Naopak do hrnce vložíme výhonky bílého chřestu a necháme je ještě povařit tak, aby byly na skus, tedy asi 10 minut.
 - 
                                3
Chladná kuřecí prsa nakrájená na malé kousky vložíme do mixéru a rozmixujeme dohladka. Do mixéru přilijeme 3 lžíce smetany a přidáme lžičku škrobové moučky. Osolíme, přidáme bílý a cayenský pepř a nadrobno nasekanou citronovou kůru. Mixujeme, dokud směs není úplně hladká.
 - 
                                4
Chřestové výhonky vyndáme pomocí děrované sběračky a vývar přes sítko přecedíme. Potom jej opět dáme o hrnce a necháme částečně vypařit.
 - 
                                5
Z rozmixované hmoty vytváříme knedlíčky přibližně o velikosti olivy. Vhodíme je do vývaru a vaříme na mírnějším ohni asi 5 minut. Do polévky nakonec vsypeme nadrobno nasekaný kerblík.
 - 
                                6
Vařený chřest potom můžeme použít jako předkrm nebo oblohu k masu.