Jehněčí kotlety s tandoori kořením
Suroviny
- 60 g Máta
 - 400 ml Jogurt bílý
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Zázvor celý
 - 0.5 kávová lžička Kmín drcený
 - 2 kávová lžička Garam masala
 - 0.25 kávová lžička Šafrán
 - 0.25 kávová lžička Chilli koření mleté
 - 3 ks Rajčata
 - 12 ks Jehněčí kotlety
 - 1 ks Okurka salátová
 - 1 ks Cibule červená
 - 1 špetka Sůl
 - 3 stroužek Česnek
 - 1 polévková lžíce Med včelí
 - 4 polévková lžíce Citronová šťáva
 - 2 polévková lžíce Koriandr čerstvý
 - 2 polévková lžíce Limetková šťáva
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 777 kcal
 - Sacharidy 25 g
 - Tuky 48 g
 - Sodík 300 mg
 - Bílkoviny 62 g
 - Uhlovodany 25 g
 - Cholesterol 212.3 mg
 - Draslík 1573.5 mg
 - Vláknina 4645.5 mg
 - Vitamín A 4645.5 mg
 - Vitamín B6 1.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 22.3 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 7.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Šafránové pestíky 5 minut máčíme v misce s horkou vodou.
 - 
                                2
Namočený šafrán poté smícháme s garam masalou, mletým pepřem, chilli kořením, drceným kmínem, bílým jogurtem, čerstvým nastrouhaným zázvorem, rozetřeným česnekem, citronovou šťávou a solí.
 - 
                                3
Do takto připravené marinády vložíme naklepané kotletky, otočíme je, aby se obalily marinádou a necháme marinovat 3 - 4 hodiny (nebo i přes noc).
 - 
                                4
Namarinované kotletky potom 4 - 5 minut z obou stran grilujeme v grilovací pánvi nebo na roštu. Chceme-li maso propočenější, grilujeme delší dobu.
 - 
                                5
Hotové kotletky poodáváme s mátovým jogurtem a rajčatovou salsou.
 - 
                                6
Mátový jogurt získáme smícháním 250 ml bílého jogurtu, 1 lžíce medu a 60 g jemně nasekané čerstvé máty.
 - 
                                7
Rajčatovou salsu připravíme smícháním 3 nakrájených rajčat, kostek z jedné okurky, bez semen, 1 rozkrájené červené cibule, 2 lžic citronové šťávy, 2 lžic čerstvého koriandru a 2 lžic limetkové šťávy.