Marinovaná zelenina po arménsku
Suroviny
- 50 ml Ocet vinný
 - 0.5 kávová lžička Estragon
 - 4 ks Cibule
 - 3 ks Jablka
 - 3 ks Lilek
 - 3 ks Mrkev kořen
 - 1 ks Zelí hlávkové bílé
 - 2 ks Červená řepa
 - 4 ks Paprika zelená
 - 1 ks Okurka salátová
 - 5 ks Rajčata zelená
 - 24 stroužek Česnek
 - 3.5 l Voda pitná
 - 3 polévková lžíce Sůl
 - 2 polévková lžíce Petržel - nať
 - 4 polévková lžíce Kopr čerstvý
 - 2 polévková lžíce Máta
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 382 kcal
 - Sacharidy 87 g
 - Tuky 176 g
 - Sodík 1251 mg
 - Bílkoviny 14 g
 - Uhlovodany 82 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 2163.5 mg
 - Vláknina 52447.5 mg
 - Vitamín A 52447.5 mg
 - Vitamín B6 1.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 198.4 mg
 - Vitamín E 1.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 6.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
V hrnci svaříme 1 l vody se solí, přidáme vinný ocet, přivedeme do varu, ale nevaříme a do horkého nálevu nasypeme sekaný estragon, mátu, kopr a petrželku, hrnec přikryjeme a nálev necháme vychladnout.
 - 
                                2
Zatím si připravíme zeleninu. Lilky nakrájíme na kolečka, 1 minutu je povaříme v osolené vodě vyjmeme z vody a necháme na cedníku okapat. Mrkve a červenou řepu vcelku povaříme 5 minut, mrkve nakrájíme na kolečka a oloupané řepy na nudličky. Ostatní zeleninu zpracujeme v syrovém stavu. Zelí nakrouháme, cibuli nakrájíme na kolečka, stroužky česneku podélně na poloviny, paprikové lusky, okurku, zelená rajčata a jablka na nudličky.
 - 
                                3
Všechnu zeleninu promícháme a vložíme do většího kameninového hrnce, nebo velké okurkové sklenice, zalijeme studenou marinádou a necháme v chladnu týden uležet.
 - 
                                4
Arménská marinovaná zelenina je vhodnou přílohou k masu, vaječným i bramborovým pokrmům, uzeninám i jako samostatný předkrm.