Candát s houbovým kubou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 210 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 600 g Candát obecný
  • 150 g Máslo čerstvé
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 150 g Máslo čerstvé
  • 4 g Bobkový list
  • 30 g Cibulka jarní
  • 300 g Kuřecí skelety
  • 300 g Kroupy ječné
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 2 kávová lžička Majoránka
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
  • 1 ks Houby sušené
  • 3 stroužek Česnek
  • 2 stroužek Česnek
  • 1 l Voda pitná
  • 4 l Voda pitná
  • 200 polévková lžíce Zeleninová směs jarní - mražená
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1404 kcal
  • Sacharidy 121 g
  • Tuky 87 g
  • Sodík 347 mg
  • Bílkoviny 47 g
  • Uhlovodany 11 g
  • Cholesterol 120 mg
  • Draslík 481.8 mg
  • Vláknina 75092.8 mg
  • Vitamín A 75092.8 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 4.9 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 129.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Houby namočíme do studené vody na 20-30 minut. Filety candáta vykostíme, připravíme čtyři 150 g porce, které umyjeme a usušíme. Kůži příčně nařízneme, osolíme, opepříme. Necháme stranou k dalšímu použití.

  • 2

    Příprava kuby: V pánvi rozpálíme máslo a na něm zpěníme nakrájenou jarní cibulku s oloupaným a nakrájeným česnekem. Přidáme scezené a nakrájené houby, propláchnuté kroupy, vložíme lístky tymiánu, osolíme, opepříme, všechny suroviny restujeme. Zalijeme je vroucí vodou, přiklopíme poklicí a na slabém ohni, za občasného míchání vaříme až do změknutí krup. Těsně před dokončením vaření přisypeme majoránku.

  • 3

    Kuřecí šťáva: Kuřecí kosti a křídla dáme na plech nebo pekáč a zapečeme je v troubě. Do hrnce dáme máslo, rozpálíme, vsypeme mraženou polévkovou zeleninu, kterou opečeme na mírném plamínku - pečeme na hnědý základ. Přidáme zapečené kosti a křídla, sůl, celý pepř, bobkový list, pepř, oloupaný celý česnek, nakonec zalijeme vodou. Přivedeme k varu a pod poklicí na slabém plamínku vaříme 180 minut. Až bude šťáva vyvařená na jednu třetinu, tak potom můžeme šťávu scedit, popřípadě ještě povařit.

  • 4

    V pánvi rozpálíme máslo, vložíme do něj připravené filé z candáta nejprve kůži dolu a opečeme do křupava. Filet otočíme na druhou stranu a také opečeme.

  • 5

    Ještě horké opečené filety candáta rozdělíme na jednotlivé talíře. Ke každému candátu naaranžujeme kubu, přilijeme šťávu. Každou porci posypeme nasekanou petrželovou nati, přiložíme konfitovaný česnek a ihned podáváme.

Komentáře k receptu