Salát Niçoise s vařeným lososem a křepelčími vejci
Suroviny
- 400 g Rajčata
 - 250 g Olivy černé
 - 300 g Fazolové lusky zelené
 - 600 g Losos - filety
 - 50 g Pepř bílý
 - 140 ml Olej olivový
 - 150 ml Víno bílé
 - 40 ml Ocet vinný
 - 150 ml Majonéza
 - 100 ml Francouzská zálivka
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 0.4 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 0.2 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 8 ks Brambory
 - 0.5 ks Cibule
 - 0.5 ks Citrony
 - 0.5 ks Citrony
 - 0.5 ks Pórek
 - 0.5 ks Bobkový list
 - 0.5 ks Celer řapíkatý
 - 2 ks Šalotka
 - 1 ks Vanilkový lusk
 - 0.5 ks Fenykl sladký - hlíza
 - 16 ks Vejce křepelčí
 - 1 ks Tymián čerstvý
 - 0.5 ks Tymián čerstvý
 - 1 stroužek Česnek
 - 1.5 l Voda pitná
 - 1.5 l Vývar rybí
 - 1 kg Rybí kosti
 - 140 polévková lžíce Olej olivový
 - 6 polévková lžíce Bazalka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 2253 kcal
 - Sacharidy 53 g
 - Tuky 214 g
 - Sodík 1824 mg
 - Bílkoviny 38 g
 - Uhlovodany 52 g
 - Cholesterol 299.6 mg
 - Draslík 1768.8 mg
 - Vláknina 24006.9 mg
 - Vitamín A 24006.9 mg
 - Vitamín B6 1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 72.1 mg
 - Vitamín E 6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 11.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Před vlastní přípravou salátu uvaříme lososa: ve velkém hrnci uvedeme do varu 1,5 l rybího vývaru (můžeme použít i vodu), vložíme několik stonků bazalky, půlku citronu rozkrojenou na 4 díly, nahrubo pokrájená 2 stébla citronely, snítku tymiánu a půl lžičky mořské soli, na mírném ohni vaříme 15 - 20 minut. Zesílíme příkon tepla, přidáme 4 osolené a opepřené plátky lososa (bez kostí a kůže), opatrně je povaříme 4 - 5 minut tak, aby maso uvnitř zůstalo růžové. Hrnec odstavíme, lososa necháme vychladnout v nálevu. Plátky rozebereme na kousky a odložíme. Vaříme-li rybu den předem, uložíme ji zakrytou v chladničce.
 - 
                                2
Poté připravíme ostatní suroviny: ve slupce uvaříme 8 velkých nových brambor, ještě teplé je rozkrájíme na kousky, krátce povaříme a následně rychle ochladíme zelené fazolky, nahniličku uvaříme a oloupeme 16 křepelčích vajíček (můžeme je případně nahradit 4 vejci slepičími, uvařenými natvrdo, oloupanými a nakrájenými). Na kolečka pokrájíme 2 velké šalotky, na půlky 24 koktejlových rajčátek.
 - 
                                3
Ve velké míse opatrně promícháme brambory s vejci, šalotkou, rajčaty, černými olivami, solí a pepřem. Tento základ přelijeme zálivkou vinaigrette (francouzská zálivka) a rozdělíme na 4 misky. Rozebraného lososa rozložíme na misky, posypeme bazalkovými lístky.
 - 
                                4
Servírujeme s hustou majonézou, samostatně na malých mističkách.
 - 
                                6
Rybí vývar s vanilkou podle Ramsaye [47894]:
 - 
                                7
Na kusy nakrájíme velký pórek, fenyklovou hlízu, oloupanou cibuli, řapík celeru a oloupané stroužky česneku, na kolečka rozkrájíme citron.
 - 
                                8
Pokrájenou zeleninu i s česnekem vložíme do velkého hrnce na rozehřátý olivový olej, zvolna opékáme asi 10 minut. Přidáme kosti z bílých ryb, přilijeme bílé víno a tekutinu vyvaříme na třetinu. Zalijeme vodou, přidáme kuličky bílého pepře, snítku tymiánu, bobkový list a uvedeme do varu. Přidáme citron i vanilkové lusky, vaříme zvolna 20 minut. Pěnu vzniklou při vaření pečlivě odeíráme, hotový vývar odstavíme, 5 minut necháme stát, poté přecedíme. Uložený v chladničce ho můžeme uchovávat 3 dny, v mrazničce až 1 měsíc. Chceme-li mít vývar obyčejný, vynecháme vanilku.
 - 
                                10
Základní zálivka vinaigrette podle Ramsaye [47660]: ve vyšší nádobě smícháme olivový olej, bílý vinný ocet a mořskou sůl s čerstvě umletým pepřem, vše ručním mixerem rozmixujeme.
 - 
                                11
Hotovou zálivku přelijeme do skleněné nádoby s těsnícím víčkem a uložíme do chladničky, kde vydrží týden.
 - 
                                12
Před použitím dobře protřepeme.