Rizoto s krevetami a langustami
Suroviny
- 20 g Petržel kořen
 - 200 g Mušle slávky
 - 200 g Mušle srdcovky
 - 400 g Rýže Arborio
 - 100 ml Víno bílé
 - 100 ml Víno bílé
 - 1 ks Cibule
 - 0.5 ks Citrony
 - 0.5 ks Citrony
 - 2 ks Mrkev kořen
 - 1 ks Celer řapíkatý
 - 1 ks Šalotka
 - 0.5 ks Chilli paprička
 - 2 ks Kalamáry
 - 1 ks Sépie
 - 2 ks Langusta
 - 4 ks Langusta
 - 2 ks Krevety tygří
 - 6 ks Krevety tygří
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 stroužek Česnek
 - 1 l Vývar zeleninový
 - 6 polévková lžíce Olej olivový
 - 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1004 kcal
 - Sacharidy 126 g
 - Tuky 192 g
 - Sodík 2318 mg
 - Bílkoviny 69 g
 - Uhlovodany 118 g
 - Cholesterol 301.3 mg
 - Draslík 1692.5 mg
 - Vláknina 14914.8 mg
 - Vitamín A 14914.8 mg
 - Vitamín B6 0.9 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 65.8 mg
 - Vitamín E 2.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 28.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nejdříve si připravíme vývar. Oloupeme si cibuli, očistíme řapíkatý celer a oškrábeme mrkev a petržel. Všechnu zeleninu si pokrájíme na kousky. Přichystáme si pánev, na kterou vložíme olivový olej a rozpálíme. Na pánev s rozpáleným olejem vsypeme pokrájenou zeleninu a orestujeme. Ze 6 krevet a 4 langust oddělíme hlavy a krunýře, které vložíme na pánev k restující se zelenině. Promícháme a dále restujeme, až dostane zlatavou barvu. Pak k ní přiložíme dvě lžíce rajského protlaku a opět restujeme, vlijeme bílé víno a počkáme, dokud se neodvaří. Zalijeme zeleninovým vývarem a přidáme ještě šťávu z poloviny citronu. Posolíme, popepříme a 30 minut vaříme. Neměli bychom překročit půlhodinu vaření, protože by vývar mohl zhořknout.
 - 
                                2
Máme-li hotový vývar, pustíme se do rizota. Nakrájíme si na kousky sépie. Očištěné kalamáry překrojíme v půli. 4 langusty podélně rozkrojíme (krunýře a hlavy jsme použili do vývaru). Od 6 krevet oddělíme střední část a vyndáme střevo (krunýře a hlavy jsme použili do vývaru).
 - 
                                3
Připravíme si kastrol, do kterého si vlijeme olej a rozpálíme. Nasypeme na něj nadrobno nasekanou šalotku, chilli papričku a česnek. Krátce orestujeme a přidáme nakrájené kousky sépie. Osmahneme a přidáme k nim rýži, kterou necháme ve směsi zesklovatět. Zalijeme bílým vínem, lehce promícháme a necháme, dokud se víno nevyvaří. Pak přidáme kalamáry a asi 3 naběračky vývaru. Dáme pozor, aby vývar tvořil hladinu alespoň půl centimetru nad rýží. Promícháme a počkáme, dokud se vývar nevyvaří. Přilijeme další sběračky vývaru a opět ponecháme vyvařit, to opakujeme, dokud rýže nezměkne. Pak Přidáme další vývar, 2 nevyloupané langusty, 2 nevyloupané krevety a mušle srdcovky i slávky. Přikryjeme poklicí a necháme ještě 4 minuty vařit. Potom vyndáme 2 neloupané langusty a 2 neloupané krevety a do téměř hotového rizota vmícháme lžičku olivového oleje. Ponecháme 2 minuty odležet. Kápneme trochu citronové šťávy, opepříme, promícháme a servírujeme. Na talíři zdobíme celými langustami, krevetami a posekanou petrželkou. Nakonec ještě zakápneme olivovým olejem a okořeníme čerstvé umletým pepřem.