Vepřová pečeně kořeněná
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
 - 100 g Cibule
 - 150 g Mrkev kořen
 - 80 g Olej olivový
 - 20 g Sůl
 - 5 g Pepř černý mletý
 - 60 g Fenykl obecný
 - 20 g Citronová kůra
 - 20 g Chilli paprička
 - 45 g Rozmarýn čerstvý
 - 60 g Sůl mořská
 - 300 ml Víno bílé
 - 500 ml Vývar zeleninový
 - 5 ks Bobkový list
 - 4 kg Vepřová pečeně
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 650 kcal
 - Sacharidy 6 g
 - Tuky 70 g
 - Sodík 1804 mg
 - Bílkoviny 33 g
 - Uhlovodany 6 g
 - Cholesterol 144.5 mg
 - Draslík 714 mg
 - Vláknina 4854.3 mg
 - Vitamín A 4854.3 mg
 - Vitamín B6 0.8 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 7.3 mg
 - Vitamín E 0.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 2.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do hmoždíře nasypeme fenykl, sušenou chilli papričku, bobkový list, mořskou sůl a rozdrtíme na prášek. Přimícháme strouhanou citronovou kůru. Velký kus vykostěného masa rozložíme na pracovní desku kůží dolů, potřeme připraveným kořením, zavineme, kůži nařízneme do čtverečků, převážeme provázkem, potřeme olejem a posypeme solí s pepřem.
 - 
                                2
Do většího pekáče rozložíme kosti, na ně položíme maso, pekáč vložíme do silně vyhřáté trouby, teplotu stáhneme na 180 °C a pečeme dvě a půl hodiny. Cibuli nakrájíme na drobno, celer s mrkví na nudličky nebo nastrouháme nahrubo. Zeleninu do pekáče přidáme asi po hodině pečení, přidáme ještě česnek, rozmarýn a přilijeme víno. Upečené maso vyjmeme z trouby a necháme ještě 20 minut odležet, odstraníme provázek, maso naporcujeme, z pekáče sebereme tuk, přilijeme trochu vývaru a uděláme šťávu. Maso podáváme na servírovací míse a šťávu nalijeme do omáčníku.