Hovězí oháňka s rajčatovou omáčkou
Suroviny
- 1000 g Hovězí oháňka
 - 50 g Slanina vepřová
 - 1000 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
 - 100 ml Víno bílé
 - 100 ml Olej olivový extra panenský
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 2 ks Cibule
 - 1 ks Bylinky čerstvé - svazek
 - 1 ks Celer řapíkatý
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 2 stroužek Česnek
 - 4 l Voda pitná
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1444 kcal
 - Sacharidy 20 g
 - Tuky 49 g
 - Sodík 722 mg
 - Bílkoviny 28 g
 - Uhlovodany 17 g
 - Cholesterol 8.5 mg
 - Draslík 617.5 mg
 - Vláknina 9842.3 mg
 - Vitamín A 9842.3 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 28 mg
 - Vitamín E 1.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 3.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Hovězí oháňku předem namočíme do hrnce s vodou.
 - 
                                2
Potom vodu osolíme a k masu v hrnci přidáme očištěnou, nakrájenou mrkev, 1 cibuli a svazek bylinek. Vaříme až 2 hodiny, maso půjde lépe od kosti. Pěnu tvořící se na povrchu pravidelně sbíráme. Měkké maso scedíme.
 - 
                                3
V jiném vyšším hrnci rozpálíme olivový olej, na něj vsypeme slaninu nakrájenou na kostičky a necháme rozpustit. Přidáme nakrájenou cibuli, rozmáčknuté stroužky česneku a krátce osmahneme. Na základ dáme vařené maso a přilijeme víno, které se bude zvolna odpařovat. Když bude víno zcela odpařené, dáme do hrnce loupaná rajčata a podle potřeby přilijeme masový výar. Pod pokličkou vše vaříme ještě 1-1,5 hodiny. Potom přidáme na proužky nakrájený řapíkatý celer a povaříme ještě asi 10 minut. Stroužky česneku odstraníme.
 - 
                                4
Maso osolíme, rozdělíme na talíře a přelijeme rajčatovou omáčkou.