Zapékané těstoviny se zeleninou, bešamelem a sýrem
Suroviny
- 150 g Hrášek mražený
 - 150 g Kukuřice mražená
 - 100 g Máslo čerstvé
 - 100 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 200 g Sýr Gran Moravia
 - 500 g Rajčata Cherry
 - 400 g Těstoviny Rigatoni
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Paprika oranžová
 - 2 špetka Pepř bílý
 - 1 l Mléko plnotučné
 - 3 l Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Olej olivový
 - 0.5 polévková lžíce Sůl
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1094 kcal
 - Sacharidy 98 g
 - Tuky 49 g
 - Sodík 520 mg
 - Bílkoviny 40 g
 - Uhlovodany 68 g
 - Cholesterol 55 mg
 - Draslík 507.5 mg
 - Vláknina 16054.8 mg
 - Vitamín A 16054.8 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 43.1 mg
 - Vitamín E 0 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1579.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
V hrnci přivedeme k varu osolenou vodu, nasypeme do ní těstoviny rigatoni ( vroubkované makaróny) a uvaříme je podle návodu al dente. Scedíme je a necháme okapat. Troubu si předehřejeme na 220°C.
 - 
                                2
Uvaříme si bešamel: v kastrólku rozehřejeme máslo, za stálého míchání přisypeme mouku a usmažíme si světlou jíšku, stále mícháme a přiléváme mléko. Pomalu uvaříme hladkou hustou omáčku - bešamel. Dochutíme solí, bílým pepřem a kastrólek s bešamelem odstavíme z plotny.
 - 
                                3
Omyjeme si cherry rajčata (červená i žlutá) a pokrájíme je na plátky. Oranžovou papriku omyjeme, rozkrojíme, odstraníme semínka i žebra a nakrájíme ji na tenké proužky.
 - 
                                4
Zapékací mísu vytřeme olejem. Všechny ingredience rozdělíme na 2 díly. Na dno nalijeme 1/2 bešamelu, na něj dáme 1/2 uvařených těstovin. Na těstoviny rozložíme rozkrájená 1/2 rajčat, mezi ně dáme 1/2 zmrazeného hrášku s cukrovou kukuřicí a proužky papriky. Vrstvu zeleniny posypeme 1/2 jemně nastrouhaného sýru. Na sýr rozložíme druhou vrstvu těstovin, zeleniny, vše zalijeme bešamelem a posypeme zbývajícím sýrem.
 - 
                                5
Mísu s těstovinami vložíme do vyhřáté trouby a pokrm pečeme dozlatova přibližně 12-15 minut. Horké porce rozdělíme na talíře a hned servírujeme.