Hráškové rizoto se slaninou
Suroviny
- 200 g Hrášek
 - 150 g Sýr Fontina
 - 20 g Sýr Gran Moravia
 - 280 g Rýže Carnarolli
 - 100 g slanina farmářská před smaž.
 - 2 ks Šalotka
 - 0.5 ks Chilli paprička
 - 2 špetka Sůl
 - 2 špetka Pepř bílý
 - 1 l Bujón zeleninový
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1.5 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
 - 1.5 polévková lžíce Petržel hladkolistá
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 412 kcal
 - Sacharidy 23 g
 - Tuky 28 g
 - Sodík 429 mg
 - Bílkoviny 20 g
 - Uhlovodany 22 g
 - Cholesterol 49.5 mg
 - Draslík 434.1 mg
 - Vláknina 5242.3 mg
 - Vitamín A 5242.3 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 28.6 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 7.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Očištěnou šalotku pokrájíme nadrobno, prorostlou farmářskou slaninu na drobné kostičky. Omyté snítky petrželky posekáme nadrobno. Malou červenou chilli papričku rozpůlíme, zrníčka odstraníme a polovinu posekáme na malé kousky. Zralý sýr Fontina nakrájíme na kostičky a odložíme je.
 - 
                                2
Dobře promytou rýži necháme v sítu okapat. V hrnci si zpěníme na rozehřátém olivovém oleji cibuli, přidáme slaninu a společně smažíme do doby, až slanina začne růžovět. Přimícháme rýži, sůl, pepř, chilli a chvilku mícháme. Jakmile rýže změní barvu, zalijeme ji přibližně 1/2 zeleninového bujónu a necháme vše vařit asi 10 minut. Postupně do rýže budeme přilévat po 1-2 naběračkách bujón. Vždy, jakmile rýže vstřebá tekutinu, přilejeme bujón (rýže by měla být vždy pod hladinou). Když budeme naposledy přilévat bujón, přimícháme do rýže čerstvý hrášek.
 - 
                                3
Uvařené rizoto dochutíme přimícháním petrželky, másla a Fontina sýrem. Porce rozdělíme na talíře. Posypeme nastrouhaným sýrem Gran Moravia a hned servírujeme. Dobrou chuť.