Mořský jazyk s bramborovou kaší a hráškem
Suroviny
- 250 g Máslo čerstvé
 - 500 g Hrášek
 - 50 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 140 ml Vývar drůbeží
 - 100 ml Mléko polotučné
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 2 ks Šalotka
 - 3 ks Citrony
 - 1 kg Brambory
 - 2 kg Mořský jazyk
 - 5 polévková lžíce Olej olivový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1407 kcal
 - Sacharidy 82 g
 - Tuky 68 g
 - Sodík 946 mg
 - Bílkoviny 114 g
 - Uhlovodany 72 g
 - Cholesterol 317.5 mg
 - Draslík 3538.9 mg
 - Vláknina 33153.8 mg
 - Vitamín A 33153.8 mg
 - Vitamín B6 2.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 151.6 mg
 - Vitamín E 2.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 82.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Dobře umyté brambory uvaříme 15-20 minut doměkka. Ještě horké je oloupeme a rozmačkáme na kaši. Do brambor vmícháme 100 g másla, sůl a horké mléko. Kaši udržujeme teplou.
 - 
                                2
V hrnci rozehřejeme 50 g másla, na kterém doměkka opečeme oloupané šalotky nakrájené na plátky. Přimícháme hrášek a po několika minutách přilijeme horký drůbeží vývar. Vaříme přibližně 10 minut, až hrášek změkne a tekutina se vyvaří na polovinu.
 - 
                                3
Čtyři malé mořské jazyky (po 500 g) bez hlav, ploutví a kůže osolíme, opepříme a poprášíme moukou. Na velké pánvi rozehřejeme 5 lžic oleje a 50 g másla, přidáme ryby, které opékáme z obou stran asi 6 minut dozlatova. Maso by se mělo snadno uvolňovat od kostí.
 - 
                                4
Citrony omyjeme, dva z nich rozkrájíme po délce na čtvrtky. Ze třetího vymačkáme šťávu.
 - 
                                5
Ryby přemístíme na nahřáté velké talíře, z jedné strany je doplníme uvařeným hráškem s plátkem citronu, a z druhé strany bramborovou kaší.
 - 
                                6
Pánev vrátíme na oheň, rozehřejeme v ní zbývající máslo. Pánví kroužíme, dokud máslo nezačne pěnit a hnědnout. Přidáme citrónovou šťávu a takto ochuceným máslem přelijeme ryby na talířích.