Pomerančový dort s mandlemi
Suroviny
- 470 g Cukr krupice
 - 220 g Mouka pšeničná hladká
 - 30 g Škrob jemný kukuřičný gustin
 - 250 g Zakysaná smetana
 - 500 g Máslo čerstvé
 - 75 g Mandle plátkové
 - 140 ml Pomerančová šťáva
 - 120 ml Likér pomerančový
 - 125 ml Voda pitná
 - 2.5 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
 - 1 kávová lžička Soda jedlá
 - 7 ks Vejce slepičí
 - 2 polévková lžíce Pomerančová kůra
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1084 kcal
 - Sacharidy 88 g
 - Tuky 72 g
 - Sodík 173 mg
 - Bílkoviny 17 g
 - Uhlovodany 67 g
 - Cholesterol 490.9 mg
 - Draslík 231 mg
 - Vláknina 468.5 mg
 - Vitamín A 468.5 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 11.4 mg
 - Vitamín E 1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 70.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nejprve v míse utřeme do hustého krému 220 g cukru se 3 vejci, 4 lžičkami pomerančové šťávy a lžící nastrouhané kůry. Stranou si smícháme kukuřičný škrob s kypřicím práškem, moukou a sodou. V další misce zakysanou smetanu s 250 g rozpuštěného a zchlazeného másla. Mouku s přísadami a zakysanou smetanou přimícháváme střídavě do vaječného krému.
 - 
                                2
Dortovou formu vymažeme a vyložíme pečicím papírem. Přemístíme do ni těsto a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C cca 15-20 min.
 - 
                                3
Před dopečením si začneme připravovat sirup. Do kastrůlku dáme 125 g cukru, 60 ml pomerančové šťávy a 60 ml likéru a na mírném ohni za stálého míchání povaříme, dokud se cukr nerozpustí.
 - 
                                4
Hotový korpus vyklopíme na mřížku a špejlí uděláme otvory sahající do poloviny jeho výšky. Polijeme horkým sirupem a necháme vychladnout. Pak rozřízneme korpus podélně na tři části.
 - 
                                5
Máslový krém připravíme tak, že zbytek cukru dáme do kastrůlku, zalijeme vodou a za stálého míchání povaříme, dokud se zcela nerozpustí. Sirup pak přivedeme k varu a vaříme do dosažení teploty 115 °C. Ušleháme v míse 4 žloutky a poté postupně přiléváme cukrový sirup. Šleháme cca 5 min do krémové, mírně ochlazené konzistence. Postupně vmícháme dobře utřený zbytek másla, přidáme 2 lžičky strouhané pomerančové kůry, zbytek pomerančové šťávy a zbytek likéru.
 - 
                                6
Jednotlivé části korpusu spojíme malým množstvím krému, zbytkem potřeme vrchní část a strany. Posypeme opraženými mandlovými lupínky a po ztuhnutí podáváme.