Divoká kachna (podle M. D. Rettigové)
Suroviny
- 100 g Slanina vepřová
 - 1500 g Kachna mražená
 - 1 kávová lžička Cukr krupice
 - 8 ks Pepř černý celý
 - 1 ks Bobkový list
 - 1 ks Sůl
 - 4 ks Nové koření celé
 - 1 ks Cibule
 - 1 špetka Citronová kůra
 - 5 polévková lžíce Víno červené
 - 3 polévková lžíce Zelenina kořenová
 - 1 polévková lžíce Marmeláda šípková
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Ocet vinný
 - 1.5 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1776 kcal
 - Sacharidy 61 g
 - Tuky 150 g
 - Sodík 97141 mg
 - Bílkoviny 59 g
 - Uhlovodany 60 g
 - Cholesterol 23 mg
 - Draslík 1127.9 mg
 - Vláknina 44308.8 mg
 - Vitamín A 44308.8 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 19.2 mg
 - Vitamín E 0.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 35.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Kachnu omyjeme, odstraníme sádlo, osolíme.
 - 
                                2
Slaninu drobně rozkrájenou rozškvaříme na pekáči, přidáme máslo, zeleninu pokrájenou na plátky, osmahneme, přidáme nakrájenou cibuli a vložíme kachnu prsíčky ke dnu pekáče. Opečeme, obrátíme a jakmile je opečená i z druhé strany, podlijeme ji vývarem, přidáme 2 lžíce octa, koření a dusíme do měkka.
 - 
                                3
Jakmile je kachna upečená, vyjmeme ji a naporcujeme.
 - 
                                4
Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, přidáme ji do šťávy, řádně rozmícháme. Přidáme špetku citrónové kůry, lžičku do hněda upraženého cukru, přimícháme zavařeninu a šťávu dochutíme citrónovou šťávou a vínem. Šťávu mírně povaříme a přecedíme na rozporcovanou kachnu.