Vánoční polévka s krutony z housky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 180 g Celer bulvový
  • 1500 g Kapr obecný
  • 150 g Máslo čerstvé
  • 120 g Mrkev kořen
  • 120 g Petržel kořen
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.25 kávová lžička Muškátový oříšek
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Žemle tuková
  • 4 ks Pepř černý celý
  • 1 stroužek Česnek
  • 1 l Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Celer - nať
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 662 kcal
  • Sacharidy 36 g
  • Tuky 36 g
  • Sodík 307 mg
  • Bílkoviny 51 g
  • Uhlovodany 21 g
  • Cholesterol 195.1 mg
  • Draslík 1390.5 mg
  • Vláknina 18293.2 mg
  • Vitamín A 18293.2 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 39.9 mg
  • Vitamín E 2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 40.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Rybí hlavu, ocasní porci kapra a vnitřnosti očistíme. Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na tenké nudličky.

  • 2

    S kořením zhruba dvacet minutu vaříme hlavu a ocasní porci kapra a rozdrcený česnek. Poté přecedíme a v části vývaru uvaříme vnitřnosti.

  • 3

    Kořenovou zeleninu usmažíme na 50 gramech másla a odložíme.

  • 4

    Na dalších 50 gramech másla ve větším silnostěnném hrnci smažíme jíšku z mouky, zalijeme po částech vývarem, dobře rozšleháme a dvacet minut povaříme. Poté přidáme obrané rybí maso, pokrájené vnitřnosti, zeleninu, muškátový oříšek a sůl. Prohřejeme s celerovou natí, odstavíme a vsypeme posekanou petrželovou nať.

  • 5

    Zvlášť usmažíme krutony na zbylém másle. Můžeme z pečiva vykrajovat vánoční motivy.

  • 6

    Krutony servírujeme k rybí polévce na zvláštní misce.

Komentáře k receptu