Dušené slávky s rajčaty, smrži a mořským ďasem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 500 g Mušle slávky
  • 700 g Mořský ďas
  • 200 g Smrže čerstvé
  • 3.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Kmín celý
  • 0.5 kávová lžička Pepř bílý
  • 1 ks Cibule
  • 6 ks Rajčata
  • 3 stroužek Česnek
  • 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 dl Víno bílé
  • 0.5 dl Voda pitná
  • 3 polévková lžíce Olej olivový
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 474 kcal
  • Sacharidy 18 g
  • Tuky 23 g
  • Sodík 1090 mg
  • Bílkoviny 44 g
  • Uhlovodany 17 g
  • Cholesterol 106.3 mg
  • Draslík 1493.4 mg
  • Vláknina 7404.5 mg
  • Vitamín A 7404.5 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 32 mg
  • Vitamín E 2.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 7.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Filety z mořského ďasa omyjeme, osušíme a pokrájíme na poloviční kusy. Vše osolíme 1-2 lžičkami soli, čerstvě mletým černým pepřem a kmínem. V pánvi rozpálíme 3 lžíce oleje a rybu restujeme z každé strany dozlatova 2 minuty.

  • 2

    Smrže očistíme, omyjeme a nakrájíme na plátky. Slávky důkladně vyčistíme kartáčem a několikrát opereme v čisté vodě. Pak je důkladně promyjeme pod tekoucí vodou.

  • 3

    Oloupanou cibuli s česnekem a petrželku omyjeme a vše drobně pokrájíme. Sherry rajčata omyjeme a rozkrájíme.

  • 4

    V hrnci na rozpáleném oleji (2 lžíce) zpěníme cibuli, pak k ní přidáme pokrájenou zeleninu, 0,5 dl vody, zakryjeme pokličkou a při mírné teplotě chvíli dusíme.

  • 5

    Když je zelenina se smrži poloměkká, přidáme sůl (0,5 lžičky), bílý pepř, zamícháme, přidáme slávky, zakryjeme pokličkou a dusíme asi 3-5 minut.

  • 6

    Když se slávky po chvíli otevřou, přilijeme bílé víno a vše povaříme 5 minut. Nakonec přimícháme smetanu, podle chuti dosolíme.

  • 7

    Na talíře položíme rybu, obložíme ji dušenými slávkami se smrži a podáváme.

Komentáře k receptu