Zapékané brambory s treskou a hřiby

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 800 g Brambory
  • 500 g Treska aljašská
  • 300 g Hříbky čerstvé
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1.5 kávová lžička Kmín celý
  • 1.5 kávová lžička Sůl mořská
  • 3 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 2.5 dl Smetana zakysaná15%
  • 0.28 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
  • 0.8 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 1 polévková lžíce Hořčice
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 444 kcal
  • Sacharidy 33 g
  • Tuky 20 g
  • Sodík 1180 mg
  • Bílkoviny 36 g
  • Uhlovodany 30 g
  • Cholesterol 325.6 mg
  • Draslík 1746.5 mg
  • Vláknina 11863.8 mg
  • Vitamín A 11863.8 mg
  • Vitamín B6 1.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 28.2 mg
  • Vitamín E 2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 11.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Tresku omyjeme, osušíme, osolíme mořskou solí. Plátky rozkrájíme na menší kusy, potřeme hořčicí, posypeme pepřem a drceným kmínem.

  • 2

    Oloupeme a omyjeme brambory, pokrájíme je na plátky, v míse je promícháme s 1,5 lžičkou soli. Citronový tymián omyjeme a drobně posekáme. Hříbky očistíme, omyjeme a nakrájíme na plátky. V zakysané smetaně vyšleháme žloutky.

  • 3

    V pánvi na lžíci másla a 2 lžících oleje hříbky zprudka orestujeme (po 1 minutě z každé strany). Brambory rozdělíme na 3 díly, rybu a hříbky podělíme na 2 díly.

  • 4

    Zapékací mísu vytřeme dvěma lžícemi oleje, na dno položíme jednu vrstvu brambor, na ni vrstvu tresky, posypeme 0,5 lžicí nakrájeného tymiánu. Na rybu dáme polovinu hříbků a vrstvy opakujeme. Poslední vrstva bude z brambor. Vše přelijeme smetanou, zakryjeme poklicí a dáme do předem vyhřáté trouby péct.

  • 5

    Pečeme při 180°C přibližně 40 - 50 minut do zlatova. Podáváme horké.

Komentáře k receptu