Smetanová polévka z kapra
Suroviny
- 0.5 kostka Bujón slepičí
 - 500 g Kapr obecný
 - 200 g Zeleninová směs jarní - mražená
 - 2 krajíc Chléb konzumní
 - 300 ml Mléko plnotučné
 - 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 2 špetka Muškátový květ
 - 1 l Voda pitná
 - 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 5 polévková lžíce Olej rostlinný
 - 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 575 kcal
 - Sacharidy 25 g
 - Tuky 41 g
 - Sodík 212 mg
 - Bílkoviny 25 g
 - Uhlovodany 0 g
 - Cholesterol 141.4 mg
 - Draslík 333.6 mg
 - Vláknina 4008.5 mg
 - Vitamín A 4008.5 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 1.6 mg
 - Vitamín E 1.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 387.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Na pánvi na rozehřátém másle s 2 lžícemi oleje na mírném plameni smažíme oprané porce kapra. V hlubším silnostěnném hrnci si připravíme světlou jíšku z mouky a oleje. Do hotové jíšky zašleháme mléko a nejméně čtvrt hodiny vaříme za občasného míchání. Současně zvlášť uvaříme mraženou zeleninu s bujónem. Když je zelenina měkká, vlijeme ji i s vývarem do jíšky a pečlivě rozmixujeme dohladka. Do směsi vlijeme smetanu, muškátový květ, sůl a dobře promícháme.
 - 
                                2
Do hotové polévky vložíme pečlivě obrané a pokrájené maso z kapra a polévku prohřejeme.
 - 
                                3
Zvlášť si připravíme krutony na oleji. Můžeme z pečiva vykrajovat vánoční motivy. Krutony servírujeme k rybí polévce na zvláštní misce.