Dušený kapr s jablečným křenem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 37 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Celer bulvový
  • 80 g Křen
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Kmín celý
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
  • 1 ks Cibule
  • 3 ks Jablka
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 4 ks Pečivo pšeničné běžné máslové
  • 1 ks Bobkový list
  • 3 ks Nové koření celé
  • 1 ks Petržel kořen
  • 1 l Voda pitná
  • 1 dl Ocet kvasný lihový
  • 4 dl Voda pitná
  • 1 kg Kapr obecný
  • 0.5 polévková lžíce Cukr krupice
  • 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 474 kcal
  • Sacharidy 35 g
  • Tuky 101 g
  • Sodík 483 mg
  • Bílkoviny 48 g
  • Uhlovodany 32 g
  • Cholesterol 165 mg
  • Draslík 1451.9 mg
  • Vláknina 15081 mg
  • Vitamín A 15081 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 93.7 mg
  • Vitamín E 2.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 8.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Připravíme si jablečný křen: omyjeme a oloupeme sladkokyselá jablka a nastrouháme je na jemném struhadle do misky. Oloupaný křen omyjeme a nastrouháme k jablkům. Směs promícháme, dochutíme cukrem, misku zakryjeme a dáme vychladit.

  • 2

    Očištěné a omyté porce kapra přelijeme octovou vodou, kterou si připravíme smícháním 1 litru vody s 1 dl octa, a necháme je v octové vodě 5 minut. Poté maso opláchneme pod tekoucí vodou, osušíme, osolíme, posypeme drceným kmínem a mletým pepřem.

  • 3

    Očistíme a omyjeme cibuli, mrkev, celer a petržel. Zeleninu nakrájíme na kostičky. V rendlíku si přivedeme k varu 4 dl vody, do které přidáme pokrájenou zeleninu, bobkový list, nové koření, celý černý pepř a tymián. Koření vaříme asi 5-7 minut, poté vložíme opatrně porce kapra a dusíme 10-12 minut doměkka. Měkké porce kapra vyjmeme děrovanou naběračkou a dáme je na talíře.

  • 4

    K dušenému kapru dáme na talíře jablečný křen. Podáváme k němu čerstvé pečivo.

Komentáře k receptu