Pečený pstruh s omáčkou alioli

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 250 g Pstruh
  • 100 g Oříšky piniové
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 0.5 kávová lžička Kmín drcený
  • 0.3 kávová lžička Šafrán
  • 1 ks Citrony
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 3 špetka Pepř citronový
  • 4 špetka Sůl mořská
  • 8 stroužek Česnek
  • 2 stroužek Česnek
  • 4 plátek Chléb celozrnný pšeničný
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Citronová šťáva
  • 10 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 642 kcal
  • Sacharidy 32 g
  • Tuky 48 g
  • Sodík 764 mg
  • Bílkoviny 27 g
  • Uhlovodany 32 g
  • Cholesterol 227.4 mg
  • Draslík 639.7 mg
  • Vláknina 12007 mg
  • Vitamín A 12007 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 28.3 mg
  • Vitamín E 3.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 10.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Na omáčku očistíme česnek, pokrájímeho a vložíme do mixéru se 2 žloutky, 1 lžicí citronu a třetinou lžičky šafránu. Při mírných otáčkách postupně přidáváme 8 - 10 lžic extra olivového oleje. Omáčka musí mít hladkou krémovou konzistenci. Mixujeme asi 2 - 3 minuty. Omáčku vlijeme do misky a odložíme ji do chladničky.

  • 2

    Očištěné, vykuchané a dobře omyté pstruhy osušíme, každou stranu ryby zešikma 3 x nařízneme, zářezy by měly být přibližně 3 - 4 mm hluboké. Pstruhy z každé strany i zevnitř dobře osolíme, opepříme, posypeme drceným kmínem.

  • 3

    Asi 8 velkých stroužků česneku utřeme, omyjeme petrželovou nať, drobně ji pokrájíme, rozdělíme na 2 poloviny a dáme do misek. K jedné polovině přidáme utřený česnek, lžíci másla, 2 - 3 špetky pepře, směs dobře promícháme a vetřeme ji do zářezů i do břicha pstruhů.

  • 4

    Ryby položíme na plech, vyložený pečícím papírem a umístíme je do trouby, předem vyhřáté na 200°C. Pečeme asi 20 minut do zlatohněda, během pečení je otočíme.

  • 5

    Omyjeme a osušíme citron, nakrájíme ho na osminky. Piniové oříšky osmažíme do zlatova nasucho v teflonové pánvi, maso z upečených pstruhů oddělíme od páteře, co možná nejdůkladněji ho zbavíme kostí, poté je rozdělíme na plátky chleba. Ryby posypeme piniovými oříšky, petrželkou, mořskou solí, pokapeme omáčkou alioli, ozdobíme citronem a servírujeme.

Komentáře k receptu