Zapečená husí játra v listovém těstě
Suroviny
- 200 g Telecí plec
 - 300 g Vepřová plec
 - 450 g Listové těsto
 - 200 g Játra husí
 - 1 kávová lžička Rozmarýn čerstvý
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 0.5 kávová lžička Oregano sušené
 - 1 ks Žemle tuková
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Cibule
 - 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 5 dl Víno bílé
 - 1 dl Mléko polotučné
 - 2 cl Martell cognac
 - 3 polévková lžíce Strouhanka
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 0.5 polévková lžíce Sůl
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1123 kcal
 - Sacharidy 63 g
 - Tuky 66 g
 - Sodík 485 mg
 - Bílkoviny 42 g
 - Uhlovodany 13 g
 - Cholesterol 484.8 mg
 - Draslík 650.1 mg
 - Vláknina 5000.8 mg
 - Vitamín A 5000.8 mg
 - Vitamín B6 1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 4.7 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 24.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Vepřové a telecí maso omyjeme, nakrájíme na kostky, dáme do mísy, posypeme lžičkou čerstvého rozmarýnu, zalijeme bílým vínem, necháme přes noc v chladničce marinovat.
 - 
                                2
Druhý den maso vyjmeme z marinády a jemně pomeleme, dáme do mísy, osolíme, opepříme, přidáme namočenou žemli v mléce, vejce, oregano.
 - 
                                3
Oloupanou cibuli drobně pokrájíme, na rozpuštěném másle zpěníme dozlatova a pak ji přidáme k mletému masu. Směs dobře promícháme, přidáme ušlehanou smetanu, ochutíme koňakem, ještě přidáme trochu strouhanky. (Strouhanky by mělo být jen tolik, aby směs byla tuhá.) Vše znovu dobře promícháme.
 - 
                                4
Omytá husí játra nakrájíme na kostičky, vmícháme je do mletého masa.
 - 
                                5
Chlebíčkovou formu vyložíme papírem na pečení, na něj položíme vyválený plát z listového těsta, aby okraje těsta visely přes okraj formy minimálně 5 cm. Formu naplníme masovou směsí, překryjeme ji plátem z listového těsta, povrch propícháme na více místech vidličkou (aby mohla unikat pára), potřeme rozšlehaným vejcem a dáme do předem vyhřáté trouby (240 °C). Pečeme při 200 °C přibližně 70 minut do zlatohněda.
 - 
                                6
Játra v listovém těstě necháme vychladit a studená podáváme s hlávkovým salátem a rajčaty.