Hovězí vývar se slaninou a bramborem
Suroviny
- 50 g Brambory
 - 50 g Slanina vepřová
 - 250 g Celer bulvový
 - 350 g Hovězí oháňka
 - 350 g Hovězí žebra
 - 350 g Kosti hovězí morkové
 - 30 g Máslo čerstvé
 - 250 g Pórek
 - 30 g Zelí hlávkové bílé
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Kmín drcený
 - 2 ks Cibule
 - 18 ks Pepř 4 barev
 - 1 ks Petržel - nať
 - 2 ks Rajčata
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 1 špetka Sůl
 - 1.5 l Voda pitná
 - 2 cl Koňak Armaňak
 - 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
 - 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1993 kcal
 - Sacharidy 82 g
 - Tuky 218 g
 - Sodík 684 mg
 - Bílkoviny 27 g
 - Uhlovodany 80 g
 - Cholesterol 79.6 mg
 - Draslík 780 mg
 - Vláknina 130437 mg
 - Vitamín A 130437 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 22.9 mg
 - Vitamín E 3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 13.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Oloupané a omyté brambory pokrájíme na kostičky. Slaninu pokrájíme na tenké nudličky, které v hrnci osmažíme na oleji dozlatova. Ke slanině přidáme brambory, mletý kmín, špetku soli, promícháme a zalijeme vývarem s pórkem. Polévku povaříme přibližně 10 minut (do změknutí brambor) a podáváme.
 - 
                                2
Hovězí vývar s pórkem [27745]:
 - 
                                3
Pórek s mrkví očistíme a omyjeme. Pórek pokrájíme na tenké kroužky, mrkev pokrájíme na tenké nudličky. V hrnci si rozehřejeme máslo a zeleninu za občasného míchání podusíme (4-6 minut). Potom přilijeme 1 litr čistého hovězího vývaru z kostí, 2 cl koňaku, vývar pomalu povaříme ještě 6-8 minut a podáváme.
 - 
                                4
Hovězí vývar z kostí [27725]:
 - 
                                5
Hovězí kosti, žebra a volskou oháňku dobře omyjeme, necháme odkapat, vložíme do hrnce se studenou vodou a dáme vařit. Když voda s kostmi a masem přijde k varu, zmírníme teplotu a necháme pomalu probublávat.
 - 
                                6
Očistíme a omyjeme česnek, mrkev, petržel s celerem a přidáme do vody k masu. Oloupanou cibuli pokrájenou nadrobno zpěníme dozlatova v pánvi na rozehřátém másle s olejem. Pak ji přidáme do vařícího vývaru s 10 zrnkami barevného pepře a vývar budeme pomalu vařit 2 hodiny. Přibližně 30 minut před dovařením vložíme do vývaru 2 omytá rozkrojená rajčata a 1 list hlávkového zelí (asi 30g).
 - 
                                7
Po uvaření kosti vyjmeme, maso obereme a pokrájíme na kousky. Vývar scedíme, ochutíme solí, mletým pepřem, pokrájené maso vrátíme do vývaru a podáváme.