Sytá polévka s brokolicí a kozím sýrem
Suroviny
- 100 g Pšenice Špalda
 - 200 g Brokolice
 - 200 g Celer bulvový
 - 150 g Kedlubna
 - 600 g Telecí maso přední
 - 500 g Telecí kosti
 - 200 g Sýr kozí
 - 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Paprika mletá pálivá
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 ks Bobkový list
 - 2 ks Cibule
 - 4 ks Nové koření celé
 - 2 ks Petržel kořen
 - 2 ks Mrkev kořen
 - 2 ks Česnek
 - 2 stroužek Česnek
 - 1.5 l Voda pitná
 - 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Bazalka
 - 1 polévková lžíce Celer - nať
 - 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Olej olivový jedlý
 - 2 polévková lžíce Petržel - nať
 - 4 polévková lžíce Protlak rajčatový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 884 kcal
 - Sacharidy 50 g
 - Tuky 202 g
 - Sodík 940 mg
 - Bílkoviny 71 g
 - Uhlovodany 39 g
 - Cholesterol 300.5 mg
 - Draslík 1471.5 mg
 - Vláknina 18941.4 mg
 - Vitamín A 18941.4 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 164.4 mg
 - Vitamín E 1.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 37 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
V hrnci na rozpáleném másle orestujeme dozlatova omytá a osušená pšeničná zrna, pak k nim přidáme 1 lžičku sladké papriky, 1/2 lžičky pálivé papriky, krátce promícháme (dáme pozor, aby se nepřipálila) a zalijeme 1,2 litrem čistého telecího bujonu. Přivedeme k varu, zmírníme teplotu, zakryjeme poklicí a celkem pšeničné zrno budeme vařit 30 minut.
 - 
                                2
Mezitím omyjeme brokolici, očistíme česnek, nahrubo nastrouháme polotvrdý kozí sýr a omyjeme bazalku s petrželkou.
 - 
                                3
Česnek prolisujeme a přidáme do polévky, kterou dochutíme 3-4 lžícemi rajského protlaku, solí a černým pepřem. Růžičky brokolice dáme do polévky 10-12 minut před dovařením.
 - 
                                4
Polévku podáváme posypanou bylinkami a nastrouhaným kozím sýrem.
 - 
                                5
Telecí masový bujon [27974]:
 - 
                                6
Telecí maso z hrudí a telecí kosti omyjeme.
 - 
                                7
Mrkev, cibuli, česnek, petržel, celer, kedlubnu, petrželovou a celerovou nať očistíme, omyjeme a pokrájíme na menší kusy. V hrnci rozehřejeme máslo s olejem a zeleninu za občasného promíchání podusíme přibližně 6 – 8 minut.
 - 
                                8
Pak k zelenině přidáme telecí maso s kostmi, bobkový list, nové koření, celý pepř, sůl a zalijeme studenou vodou tak, aby vše bylo ponořeno. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu a vývar necháme pod pokličkou jen probublávat 1,5 hodiny. Nesmí se prudce vařit.
 - 
                                9
Když je maso měkké, vývar scedíme přes síto do druhého hrnce, dochutíme solí, maso pokrájíme na kousky a můžeme ho dát do vývaru.
 - 
                                10
Čistý bujon podáváme posypaný petrželovou natí.