Jehněčí rýžová polévka
Suroviny
- 250 g Pórek
- 100 g Celer řapíkatý
- 50 g Rýže předvařená (parboiled)
- 750 g Jehněčí krkovice
- 200 g Kosti hovězí morkové
- 60 g Celer - nať
- 200 g Květák
- 60 g Petržel - nať
- 200 g Pórek
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 1 kávová lžička Worcester (worcesterská omáčka)
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 ks Bobkový list
- 1 ks Cibule
- 2 ks Rajčata
- 3 ks Cibule
- 4 ks Nové koření celé
- 3 stroužek Česnek
- 1.5 l Voda pitná
- 2 dl Víno bílé
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 1274 kcal
- Sacharidy 48 g
- Tuky 98 g
- Sodík 546 mg
- Bílkoviny 42 g
- Uhlovodany 47 g
- Cholesterol 172.1 mg
- Draslík 1482.2 mg
- Vláknina 14979.8 mg
- Vitamín A 14979.8 mg
- Vitamín B6 1.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 81.4 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 29.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Očištěnou cibuli s pórkem pokrájíme na tenká kolečka, očištěný a omytý celer pokrájíme na tenké nudličky. Petrželovou nať kudrnku omyjeme, drobně pokrájíme a odložíme do misky. 
- 
                                22 rajčata omyjeme, spaříme a propasírujeme do misky, přimícháme k nim 1 lžičku worcestrové omáčky, sůl a pepř. 
- 
                                3Předvařenou rýži promyjeme a necháme odkapat. 
- 
                                4V hrnci si rozehřejeme máslo a cibuli s pórkem zpěníme, přilijeme 1,2 litru jehněčího vývaru a přivedeme k varu. Zmírníme teplotu, dáme do vývaru pokrájený celer, rýži a směs propasírovaných rajčat. Promícháme, popřípadě dochutíme solí a vaříme přibližně 5-7 minut. 
- 
                                5Polévku podáváme s petrželovou natí. 
- 
                                6Jehněčí masový vývar [28495]: 
- 
                                7Omyté hovězí morkové kosti a jehněčí krkovičku dáme do většího hrnce a zalijeme vodou. Maso dáme vařit a když přijde k varu, teplotu zmírníme. Po 3-5 minutách maso vyjmeme, vodu slijeme a dáme ho znovu vařit s 1.5 litrem čisté vody. Přidáme očištěné omyté cibule, kterým necháme slupku a překrojíme je napůl. Ještě do vývaru přidáme 3 oloupané stroužky česneku, celý svazek petrželové a celerové natě, bobkový list, nové a černé koření. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu, zakryjeme pokličkou a necháme jen mírně probublávat. Tímto způsobem zůstane vývar čistý. 
- 
                                8Mezitím si očistíme a omyjeme pórek s květákem. Pórek pokrájíme na kolečka, květák rozdělíme na růžičky. 
- 
                                9V pánvi na rozpuštěném másle pórek zpěníme. 
- 
                                10Během vaření do vývaru přilijeme 2 dl bílého vína. Po 1 hodině vaření přidáme do vývaru květák s pórkem a zeleninu vaříme ještě 30-45 minut. Když je maso měkké, vyjmeme ho z vývaru. 
- 
                                11Vývar přecedíme do druhého hrnce, ochutíme solí, pepřem a můžeme ho podávat s nakrájenými plátky masa. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        