Lososový bujon
Suroviny
- 300 g Rajčata
 - 20 g Zázvor celý
 - 200 g Losos - filety
 - 10 g Řasy Kombu
 - 500 g Mušle Venušiny
 - 250 g Rybí hlavy
 - 250 g Rybí odřezky
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 3 ks Šalotka
 - 1 ks Chilli paprička
 - 8 ks Mušle svatojakubské
 - 2 špetka Nové koření mleté
 - 2 špetka Zázvor mletý
 - 2 špetka Chilli koření mleté
 - 3 stroužek Česnek
 - 0.5 l Víno bílé
 - 1 l Voda pitná
 - 1 dl Kokosová smetana
 - 0.5 polévková lžíce Petržel kudrnka
 - 4 polévková lžíce Máslo bylinkové
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 773 kcal
 - Sacharidy 49 g
 - Tuky 33 g
 - Sodík 1307 mg
 - Bílkoviny 52 g
 - Uhlovodany 49 g
 - Cholesterol 70.4 mg
 - Draslík 1230.6 mg
 - Vláknina 7345.3 mg
 - Vitamín A 7345.3 mg
 - Vitamín B6 0.8 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 25.9 mg
 - Vitamín E 0.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 3.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Kousek zázvoru oloupeme, omyjeme a nastrouháme.
 - 
                                2
V 1 litru bujonu z mušlí při mírné teplotě povaříme přibližně asi
 - 
                                3
1 hodinu malý kousek řasy Kombu přibližně 4 cm (druh mořských řas). Pak uvařenou Kombu vyjmeme, pokrájíme na malé kousky a vrátíme do bujonu.
 - 
                                4
Losos - filety omyjeme a pokrájíme na kousky velikosti sousta. Vložíme je do polévky, přimícháme 1 dl kokosové smetany a povaříme při mírné teplotě asi 6 minut.
 - 
                                5
Každou porci posypeme omytou, drobně pokrájenou petrželkou a podáváme.
 - 
                                6
Bujon z mušlí a ryb [30049]:
 - 
                                7
Omyjeme 0.5 kg rybích odřezků - např. hlavy, hřbetní kosti ap. a odložíme do mísy. Dobře očistíme a omyjeme 8 ks svatojakubských a 0.5 kg Venušiných mušlí a přidáme je k rybím odřezkům.
 - 
                                8
Omyjeme a rozkrojíme chilli papričku, zbavíme ji semínek a pokrájíme na menší kousky. 3 ks očištěné šalotky pokrájíme nadrobno, oloupaný česnek prolisujeme a spolu s mušlemi a rybími odřezky za občasného promíchání dusíme ve větším hrnci na bylinkovém másle přibližně 5 minut.
 - 
                                9
Pak přilijeme 1/2 litru bílého vína a 1 litr vody, přidáme mleté nové koření, pepř a chilli a zázvor. Polévku přivedeme k varu, snížíme teplotu a pomalu vaříme 20 minut. Pak do polévky přidáme omytá pokrájená rajčata a vaříme dalších 10 minut.
 - 
                                10
Uvařenou polévku dáme vychladit, pak ji přecedíme přes husté síto do druhého hrnce a dochutíme solí. Takto získáme čistý bujon.
 - 
                                11
Mušle vyjmeme z lastur a podáváme s opečenou bagetou na bylinkovém másle.