Karamelová krémová polévka
Suroviny
- 250 g Celer bulvový
 - 100 g Mrkev kořen
 - 250 g Pórek
 - 200 g Tuřín
 - 200 g Petržel kořen
 - 0.5 kávová lžička Omáčka sójová
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Libeček
 - 0.5 kávová lžička Pepř citronový
 - 9 kávová lžička Pepř 4 barev
 - 0.5 kávová lžička Kmín mletý
 - 1 ks Cibule
 - 2 ks Bobkový list
 - 4 ks Jalovec
 - 2 ks Šalotka
 - 200 ks Čekanka
 - 1 l Voda pitná
 - 0.5 l Víno růžové
 - 1 dl Smetana zakysaná 14%
 - 2 cl Sherry brandy
 - 1 polévková lžíce Cukr třtinový
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 2 polévková lžíce Sůl mořská
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1041 kcal
 - Sacharidy 166 g
 - Tuky 86 g
 - Sodík 2580 mg
 - Bílkoviny 33 g
 - Uhlovodany 163 g
 - Cholesterol 30 mg
 - Draslík 6267.3 mg
 - Vláknina 183570 mg
 - Vitamín A 183570 mg
 - Vitamín B6 1.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 167.1 mg
 - Vitamín E 1.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 41.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Šalotku a čekanku očistíme, omyjeme a pokrájíme na nudličky.
 - 
                                2
V hrnci zpěníme máslo a šalotku, přidáme 1 lžíci třtinového cukru a za stálého míchání jej zkaramelizujeme, přimícháme a dusíme 3-5 minut čekanku a pak zalijeme 1 litrem zeleninového bujonu.
 - 
                                3
Dochutíme solí a mletým kmínem.
 - 
                                4
Vaříme přibližně 2 minuty. Smícháme v misce 2 cl Sherry brandy s
 - 
                                5
1 dl zakysané smetany, osolíme, ochutíme citronovým pepřem a sójovou omáčkou. Směs opatrně vmícháme do polévky, povaříme asi 2 minuty a podáváme.
 - 
                                6
Zeleninový bujon [30258]:
 - 
                                7
Všechnu zeleninu - tuřín (bílou řepu), mrkev, cibuli, celer, petržel kořen, a pórek očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. 2 stonky petrželky natě (1 lžíce) a lístky libečku (1 lžička) svážeme.
 - 
                                8
V hrnci si rozpustíme máslo a vše osmažíme dorůžova.
 - 
                                9
Přilijeme 0.5 litru růžového vína a 1 litr vody. Přidáme 1 lžičku barevného pepře, 2 lžíce mořské soli, 4 ks jalovce, 2 bobkové listy,
 - 
                                10
svázanou nať a při mírné teplotě vaříme 90 minut.
 - 
                                11
Pak vývar scedíme přes husté síto, Z vychlazeného vývaru sejmeme tuk a získáme čistý bujon.
 - 
                                12
Případně dochutíme solí a pepřem.