Koláč na itaský způsob
Suroviny
- 240 g Mouka pšeničná hladká
 - 400 g Sýr Ricotta
 - 100 g Sýr tavený smetanový
 - 120 g Cukr moučkový
 - 120 g Máslo čerstvé
 - 1 kávová lžička Tresť vanilková
 - 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Cukr vanilka
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 2 špetka Sůl
 - 1.5 polévková lžíce Cukr práškový s vanilkovou příchutí
 - 2 polévková lžíce Koňak vaječný
 - 1 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
 - 1 polévková lžíce Citronová šťáva
 - 0.5 polévková lžíce Pomerančová kůra
 - 0.5 polévková lžíce Citronová kůra
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 634 kcal
 - Sacharidy 61 g
 - Tuky 36 g
 - Sodík 188 mg
 - Bílkoviny 19 g
 - Uhlovodany 29 g
 - Cholesterol 221.6 mg
 - Draslík 159.3 mg
 - Vláknina 11095.2 mg
 - Vitamín A 11095.2 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 2 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 23 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nejdříve si připravíme křehké těsto. Do mísy nasypeme přes síto 240 g hladké mouky společně s 1 lžičkou kypřícího prášku. Přidáme 120 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 2 špetky soli, 0.5 lžíce pomerančové a 0.5 lžíce citronové kůry. Promícháme, přidáme 120 g nakrájeného měkkého másla a 2 rozšlehaná vejce. Směs dobře uhněteme, rozdělíme na 2 části, ze kterých vyválíme 2 válečky, zabalíme je do fólie a dáme do chladničky minimálně na 30 minut odpočinout.
 - 
                                2
Na krém vložíme do mísy italský sýr Ricotta a smetanový sýr, přidáme 1 lžičku vanilkové příchuti, 2 lžíce vaječného koňaku, 1 lžíci kukuřičného škrobu, 2 rozšlehaná vejce a 1 lžíci citronové šťávy. Krém vyšleháme elektrickou metlou a dáme ho na na chvíli do chladničky.
 - 
                                3
Nastříháme si pečící papír velikosti pečící formy. Jednu část těsta položíme na střed papíru a vyválíme plát o síle 3 mm na tvar pečící formy. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma.
 - 
                                4
Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Trhliny placky lehce zacelíme. Za pomoci pečícího papíru těsto přeneseme a položíme do pečící formy (bez pečícího papíru).
 - 
                                5
Okraje těsta přitiskneme vidličkou o okraje plechu. Poté si stejným způsobem vyválíme druhou polovinu těsta. Na první těsto rozetřeme vychlazený krém, uhladíme, na krém položíme plátky mandlí a vše zakryjeme druhým těstem. Okraje přitiskneme k sobě a povrch těsta na 4 místech nařízneme.
 - 
                                6
Koláč pečeme v předehřáté troubě na 175°C. Pečeme přibližně 50-60 minut dozlatova.
 - 
                                7
Upečený koláč necháme vychladnout, potom ho posypeme práškovým cukrem s příchutí vanilky, koláč nakrájíme a podáváme.