Valašská kyselica s houbami a klobásou
Suroviny
- 250 g Brambory
 - 500 g Zelí kysané
 - 80 g Slanina vepřová
 - 240 g Klobása ostravská
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Kmín celý
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
 - 0.5 kávová lžička Majoránka
 - 1 ks Bobkový list
 - 4 ks Nové koření celé
 - 1.4 l Voda pitná
 - 1.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 4 polévková lžíce Houby sušené
 - 0.5 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 440 kcal
 - Sacharidy 15 g
 - Tuky 36 g
 - Sodík 482 mg
 - Bílkoviny 16 g
 - Uhlovodany 12 g
 - Cholesterol 54.9 mg
 - Draslík 431.6 mg
 - Vláknina 7214.4 mg
 - Vitamín A 7214.4 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 7.7 mg
 - Vitamín E 0.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 5.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Sušené houby promyjeme, dáme do misky, zalijeme 2-3 dl vody a necháme namočené 30 minut. Oloupeme a omyjeme brambory, pokrájíme je na kostky, dáme do kastrolu, zalijeme 5 dl vody, přimícháme sůl a kmín. Vaříme asi 10-12 minut.
 - 
                                2
Kysané zelí dáme do síta a propláchneme pod tekoucí vodou. Dáme je do hrnce, zalijeme vodou (6 dl), přidáme scezené houby, bobkový list, nové koření, celý pepř, majoránku a pomalu vaříme asi 10-15 minut.
 - 
                                3
K zelí přilijeme povařené brambory i s vodou a společně vaříme dalších 10 minut. Mezitím nakrájíme slaninu na kostičky, paprikovou pikantní klobásu na kolečka.
 - 
                                4
V pánvi rozpustíme slaninu, přidáme k ní klobásu a krátce osmažíme. Pak klobásu se slaninou vložíme do polévky a pomalu vaříme asi 5 minut.
 - 
                                5
Do misky nalijeme 1.5 dl smetany, přidáme 0.5 lžíce hladké mouky, směs rozmixujeme dohladka a přimícháme do polévky. Krátce povaříme, případně dochutíme solí a podáváme.