Penne s cibulkou a salámem
Suroviny
- 500 g Rajčata
 - 200 g Salám měkký
 - 50 g Sýr Parmezán
 - 700 g Sýr Provolone
 - 400 g Těstoviny Penne
 - 100 ml Víno bílé
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Cibule
 - 1 hrst Rozmarýn čerstvý
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 2 stroužek Česnek
 - 1.5 l Voda pitná
 - 0.01 polévková lžíce Olej olivový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1209 kcal
 - Sacharidy 86 g
 - Tuky 62 g
 - Sodík 2544 mg
 - Bílkoviny 72 g
 - Uhlovodany 86 g
 - Cholesterol 158.8 mg
 - Draslík 768.4 mg
 - Vláknina 4558.8 mg
 - Vitamín A 4558.8 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 18.9 mg
 - Vitamín E 1.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Cibuli a česnek oloupeme. Cibuli nakrájíme na proužky a stroužky česneku pomocí lisu na česnek prolisujeme. Salám nakrájíme též na proužky a sýr provolone na nudličky.
 - 
                                2
Ve velké pánvi rozpálíme olej, přidáme cibuli a dosklovita ji osmažíme. K cibuli přidáme prolisovaný česnek, salám, promícháme a krátce osmažíme. Vše podlijeme vínem a na silném ohni necháme vyvařit.
 - 
                                3
Rajčata omyjeme a na každém nakrojíme křížek. Takto připravená rajčata spaříme horkou vodou, vykrojíme zelené okolí stopky a oloupeme. Rajčata rozkrojíme, zbavíme jadýrek a dužinu pokrájíme na kostičky. Nakrájená rajčata přidáme na pánev. Dochutíme rozmarýnem, solí a pepřem. Vše dusíme na mírném ohni cca 30 minut. Poté přidáme do omáčky nakrájený sýr a necháme ho roztavit. Omáčku odstavíme. Penne uvaříme v dostatečném množství osolené vody dle návodu na obalu. Uvařené je scedíme a necháme okapat. Na struhadle nastrouháme parmezán. Těstoviny přidáme na pánvičku k salámu a rajčatům. Vše promícháme a 1-2 minuty na mírném ohni prohřejeme. Přidáme 1/2 parmezánu. Hotové těstoviny upravíme na talíře, posypeme zbytkem parmezánu a podáváme.