Rýžový salát s arašídovým dresinkem
Suroviny
- 100 g Rýže Basmati
 - 600 g Jogurt bílý
 - 300 g Mrkev kořen
 - 0.18 kávová lžička Olej rostlinný
 - 6 kávová lžička Arašídové pyré
 - 2 ks Cibule
 - 2 ks Pomeranče
 - 2 ks Hřebíček
 - 2 ks Okurka salátová
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Cukr krupice
 - 6 polévková lžíce Omáčka sójová
 - 4 polévková lžíce Ocet vinný
 - 4 polévková lžíce Pažitka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 295 kcal
 - Sacharidy 47 g
 - Tuky 180 g
 - Sodík 153 mg
 - Bílkoviny 12 g
 - Uhlovodany 41 g
 - Cholesterol 19.5 mg
 - Draslík 920.7 mg
 - Vláknina 15305.8 mg
 - Vitamín A 15305.8 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 71.8 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 2.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Z důkladně omytého pomeranče nastouháme asi 1 kávovou lžičku pomerančové kůry. Vymačkáme pomerančovou šťávu a doplníme ji vodou na 200 ml.
 - 
                                2
Cibuli velmi jemně nasekáme a v hrnci na zahřátém oleji necháme zesklovatět. Přisypeme rýži a chvilku podusíme.
 - 
                                3
Zalijeme pomeračovou šťávu a ochutíme solí s hřebíčkem. Hrnec přiklopíme a za mírného varu necháme asi 12 minut dusit. Připravenou pomerančovou rýži odložíme stranou a necháme vychladnout.
 - 
                                4
Mezitím oloupeme a nakrájíme na kostky okurky a nahrubo nastrouháme mrkev.
 - 
                                5
Smícháme jogurt, sójovou omáčku, arašídové pyré a pikantně dochutíme octem, pepřem a cukrem.
 - 
                                6
Promícháme pomerančovou rýži, okurku, mrkev a dresink. Navrch ozdobíme nasekanou pažitkou.