Gratinovaný rajčatový salát
Suroviny
- 200 g Salát římský
 - 2 krajíc Chléb konzumní
 - 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 4 ks Rajčata
 - 1 ks Bylinky čerstvé - svazek
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 polévková lžíce Balsamico ocet
 - 2 polévková lžíce Olej olivový
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Olej olivový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 467 kcal
 - Sacharidy 42 g
 - Tuky 31 g
 - Sodík 359 mg
 - Bílkoviny 9 g
 - Uhlovodany 12 g
 - Cholesterol 24 mg
 - Draslík 633.4 mg
 - Vláknina 9185.8 mg
 - Vitamín A 9185.8 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 44.3 mg
 - Vitamín E 1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 24.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Chleba nakrájíme nadrobno nebo rozdrtíme v mixéru tak, aby celkové množství činilo 2 šálky.
 - 
                                2
Bylinky nasekáme najemno, v pánvi rozpálíme máslo, olej a chléb opečeme dozlatova, přidáme bylinky a krátce podusíme. Osolíme a opepříme (polovina dávky).
 - 
                                3
Rajčata nakrájíme na silné plátky, rozložíme do zapékací nádoby, osolíme, opepříme a posypeme chlebovou směsí.
 - 
                                4
Zapékáme v předehřáté troubě na 180°C asi 10 minut.
 - 
                                5
Smícháme dvě lžíce oleje, ocet, sůl a pepř. Salátové listy pláchneme, osušíme a přelijeme dresinkem. Rozložíme na talíře a navrch dáme gratinovaná rajčata. Ihned podáváme.