Salát z pórku s holandskou omáčkou ála kari
Suroviny
- 100 g Máslo čerstvé
 - 50 g Pažitka
 - 250 g Shiitake houby
 - 100 ml Víno bílé
 - 300 ml Voda pitná
 - 500 ml Voda pitná
 - 1 kávová lžička Kari koření
 - 2 ks Pórek
 - 2 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 2 ks Šalotka
 - 1 špetka Sůl
 - 2 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Pepř cayenský
 - 2 polévková lžíce Smetana 16% (pochoutková)
 - 3 polévková lžíce Ocet bílý vinný
 - 2 polévková lžíce Olej z pšeničných klíčků
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 501 kcal
 - Sacharidy 46 g
 - Tuky 32 g
 - Sodík 242 mg
 - Bílkoviny 9 g
 - Uhlovodany 45 g
 - Cholesterol 216.7 mg
 - Draslík 865.8 mg
 - Vláknina 10283 mg
 - Vitamín A 10283 mg
 - Vitamín B6 1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 35.1 mg
 - Vitamín E 2.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 33.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Pórek omyjeme a pokrájíme ho na šikmé špalíčky silné asi 1 centimetr. Do hrnce vlijeme vodu, osolíme a vhodíme do ní pórkové špalíčky a vaříme 5 minut.
 - 
                                2
Houby shiitake očistíme a pokrájíme na plátky. Na pánev vlijeme olej a vhodíme na ni houby. Opečeme je a pak odložíme stranou z plotny a necháme vychladnout.
 - 
                                3
Připravíme si omáčku. Na hlubší pánvi rozpustíme máslo, pak pánev odstavíme ze sporáku a slijeme tak, aby usazeniny z másla zůstaly na dně.
 - 
                                4
Do malého hrníčku vlijeme víno a ocet. Postavíme na plotnu a vaříme, dokud se tekutina v hrníčku ze dvou třetin neodpaří.
 - 
                                5
Do nerezové misky vyklepneme žloutky. Opepříme černým a cayenským pepřem, osolíme a přidáme kari koření. Na plotně si ohřejeme vodu, jakmile je vroucí, vložíme do hrnce nerezovou misku se žloutky a na vodní lázni je šleháme v krém.
 - 
                                6
Vývar z vína a octa scedíme přes síto a pak ho přidáváme ke žloutkovému krému a postupně ho do něj zašleháváme, dokud krém nezhoustne. Zašleháme ještě 2 lžíce smetany. Nakonec do krému postupně všleháváme i tekuté máslo.
 - 
                                7
Houby shiitake a pórek rozdělíme do talířů a pak přelijeme omáčkou. Nakonec posypeme nadrobno posekanou pažitkou.