Zapečená rajčata plněná arménským salátem
Suroviny
- 500 g Špenát listový čerstvý
 - 750 ml Rýže dušená
 - 125 ml Víno bílé
 - 125 ml Vývar zeleninový
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Pórek
 - 8 ks Rajčata
 - 2 stroužek Česnek
 - 0.35 polévková lžíce Olej olivový
 - 4 polévková lžíce Petržel - nať
 - 6 polévková lžíce Rybíz červený
 - 4 polévková lžíce Oříšky piniové
 - 1 polévková lžíce Máta
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 234 kcal
 - Sacharidy 38 g
 - Tuky 6 g
 - Sodík 239 mg
 - Bílkoviny 7 g
 - Uhlovodany 38 g
 - Cholesterol 0.3 mg
 - Draslík 777.5 mg
 - Vláknina 10694.4 mg
 - Vitamín A 10694.4 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 44.3 mg
 - Vitamín E 2.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 3.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Velký pórek zbavíme tuhých zelených částí a nadrobno ho nakrájíme, na malé kousky posekáme velkou oloupanou cibuli, prolisujeme česnek, nasekáme čerstvou petrželku a čerstvou mátu. Z velkých omytých rajčat seřízneme vršky a důkladně vydlabeme dužinu tak, aby slupka zůstala neporušená. Vybranou dužinu na jemno nasekáme.
 - 
                                2
Ve velkém rendlíku na olivovém oleji dozlatova osmažíme pórek s cibulí, pak přidáme dušenou rýži s rajčatovou dužinou, rybízem a s oříšky, posekanou mátu, petrželovou nať, mořskou sůl a mletý pepř. Směs promícháme a restujeme, až je aromatická a dobře prohřátá.
 - 
                                3
Vydlabaná rajčata naplníme kořeněnou rýžovou směsí, přiklopíme seříznutými vršky a vložíme je do pekáče. Zeleninový vývar smícháme s bílým vínem a prolisovaným česnekem, směsí přelijeme naplněná rajčata. Pekáč vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a při této teplotě rajčata asi 15 minut zapékáme.
 - 
                                4
Mezitím opereme a osušíme mladé špenátové listy, které pak v misce zalijeme 2/3 horké vypečené šťávy z rajčat. Špenátové listy rozdělíme na servírovací talířky a na ně položíme rajčata.
 - 
                                5
Plněná rajčata servírujeme pokapaná zbývajícím šťávou.