Slepičí Pascalines
Suroviny
- 80 g Máslo čerstvé
- 150 g Šunka dušená
- 170 g Mouka pšeničná hladká
- 60 g Gouda
- 300 ml Mléko polotučné
- 100 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 30 ml Bešamel
- 2 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Muškátový oříšek
- 3 ks Vaječný bílek slepičí
- 4 ks Vejce slepičí
- 0.5 ks Slepice
- 2 l Voda pitná
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 684 kcal
- Sacharidy 25 g
- Tuky 38 g
- Sodík 488 mg
- Bílkoviny 58 g
- Uhlovodany 1 g
- Cholesterol 339.1 mg
- Draslík 414.2 mg
- Vláknina 54.7 mg
- Vitamín A 54.7 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.2 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 17.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Nejprve si připravíme odpalované těsto. V rendlíku uvedeme do varu osolené mléko, vařečkou vmícháme mouku a ještě na plotně 2 minuty vypracováváme. Potom rendlík odstavíme, mimo plotnu vmícháme jedno po druhém vejce, přikryjeme čistou utěrkou a dáme stranou. 
- 
                                2Dále odstraníme kůži a vykostíme půlku slepice. Slepičí maso umeleme. 
- 
                                3Do mísy vyklopíme připravené těsto, postupně do něho vmícháme mleté slepičí maso, bílky, sůl a strouhaný muškátový oříšek. Vařečkou vše dobře utřeme. 
- 
                                4Šunku nakrájíme na kostičky, které spolu se smetanou vmícháme do těsta. 
- 
                                5V kastrole uvedeme k varu vodu se lžičkou soli. Namočenou lžící ze slepičí směsi vykrajujeme noky, které zavařujeme do vroucí vody. Když voda začne opět vřít, stáhneme plamen, kastrol přikryjeme a noky necháme asi 8 minut táhnout při 90 °C a pak je hned scedíme. 
- 
                                6Nastrouháme goudu, scezené noky urovnáme na zapékací mísu, zalijeme je bešamelem a posypeme strouhaným sýrem. Povrch poklademe hoblinkami másla a mísu vložíme pod gril a pokrm prudce zapečeme. 
- 
                                7Hotový pokrm rozdělíme na talíře a servírujeme. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        