Pečená kachna s rýží

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 180 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 50 g Mrkev kořen
  • 250 g Rýže jasmínová
  • 500 ml Voda pitná
  • 500 ml Voda pitná
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 5 kávová lžička Sůl
  • 2 ks Cibule
  • 1 ks Pomeranče
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Chilli paprička
  • 1 ks Kachna domácí
  • 2 ks Cibulka lahůdková
  • 2 špetka Sůl
  • 4 stroužek Česnek
  • 2 polévková lžíce Med včelí
  • 5 polévková lžíce Omáčka sójová
  • 1 polévková lžíce Zázvor mletý
  • 2 polévková lžíce Olej sezamový
  • 2 polévková lžíce Olej sezamový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 386 kcal
  • Sacharidy 68 g
  • Tuky 11 g
  • Sodík 1347 mg
  • Bílkoviny 9 g
  • Uhlovodany 66 g
  • Cholesterol 122.9 mg
  • Draslík 555.5 mg
  • Vláknina 17677.5 mg
  • Vitamín A 17677.5 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 35.9 mg
  • Vitamín E 1.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Na nádivku připravíme pomeranč, dobře ho omyjeme a neoloupaný nakrájíme na větší kousky, cibuli oloupeme a rovněž nakrájíme na větší kusy. V misce promícháme s 0,25 lžičkou soli a s mletým zázvorem.

  • 2

    Rýži uvaříme al dente.

  • 3

    Kachnu omyjeme, odsekneme křídla, vnitřek kachny naplníme pomerančovou nádivkou, kachnu důkladně osolíme, vložíme do pekáče, podlijeme vodou a přikrytou vložíme do trouby předehřáté na 160 °C. Pečeme zhruba 1 hodinu. Poté kachnu odklopíme a pečeme další hodinu, průběžně poléváme výpekem, případně přilijeme vodu. Upečenou kachnu necháme vychladnout. Poté ji vykostíme (až na velké stehenní kosti) na porce i s kůží. Zbylé maso z kachny obereme a použijeme při přípravě rýže. Med a 1 lžíci sojové omáčky promícháme v misce. Porce kachny rozložíme na plech a potřeme medovou marinádou. Pod grilem rozehřátým na 220 °C pečeme zhruba 8 minut.

  • 4

    Mrkev, jednu lahůdkovou cibulku, česnek, cibuli, chilli papričku očistíme a nakrájíme na silnější plátky. V pánvi rozpálíme olej a osmažíme (vyjma jarní cibulky). Ke směsi přimícháme obrané kachní maso a zarestujeme. Poté přidáme uvařenou rýži, vmícháme zbylou sojovou omáčku a lahůdkovou cibulku a řádně promícháme.

  • 5

    V misce rozšleháme vejce, osolíme a na pánvi na oleji usmažíme tenkou omeletu. Usmaženou nakrájíme na tenké nudličky.

  • 6

    Kachnu podáváme s rýží a omeletovými nudličkami. Porce sypeme druhou drobně pokrájenou lahůdkovou cibulkou.

Komentáře k receptu