Gratinované slávky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 3

Suroviny

  • 100 g Máslo čerstvé
  • 25 g Mouka pšeničná hladká
  • 50 g Sýr Čedar
  • 125 ml Víno bílé
  • 125 ml Voda pitná
  • 250 ml Mléko plnotučné
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 l Mušle slávky
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 569 kcal
  • Sacharidy 18 g
  • Tuky 40 g
  • Sodík 842 mg
  • Bílkoviny 28 g
  • Uhlovodany 7 g
  • Cholesterol 112.5 mg
  • Draslík 579.3 mg
  • Vláknina 0 mg
  • Vitamín A 0 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 13.3 mg
  • Vitamín E 1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 560.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Z lastur malým nožem seškrábeme všechny nečistoty, pak je kartáčkem vypereme ve studené vodě, narovnáme do kastrolu, zalijeme vínem a vodou, osolíme, zakryjeme, 5 minut prudce vaříme. Uvařené mušle vyjmeme ze skořápek a klademe je na ubrousek.

  • 2

    Lastury osušíme, vrátíme do nich vařené slávky, narovnáme na dno zapékací misky.

  • 3

    Do kastrolku dáme rozehřát 50 g másla, přidáme mouku, zamícháme, zalijeme horkým mlékem, rozšleháme metlou a na mírném ohni necháme „táhnout“. Po 20 minutách zašleháme druhou polovinu másla a strouhaný sýr.

  • 4

    Omáčkou zalijeme mušle v zapékací misce a 5 minut gratinujeme.

Komentáře k receptu