Humr Cardinal

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Majonéza
  • 50 g Lanýž
  • 120 g Sýr Gruyére
  • 600 g Humr
  • 16 g Máslo čerstvé
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Ocet vinný
  • 4 l Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Protlak rajčatový sterilovaný
  • 2 polévková lžíce Koňak
  • 0.5 polévková lžíce Sůl
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 641 kcal
  • Sacharidy 2 g
  • Tuky 53 g
  • Sodík 1266 mg
  • Bílkoviny 38 g
  • Uhlovodany 2 g
  • Cholesterol 180.3 mg
  • Draslík 505 mg
  • Vláknina 487.3 mg
  • Vitamín A 487.3 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.5 mg
  • Vitamín E 8.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 5.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Majonézu rozmícháme s rajčatovým protlakem, solí, pepřem, octem a koňakem. Před podáváním lehce vmícháme šlehačku.

  • 2

    Plátky uvařeného humra osmahneme na másle, narovnáme zpět do skořápky, přidáme plátky lanýžů, přelijeme omáčkou, posypeme strouhaným sýrem a krátce gratinujeme.

  • 3

    Studený vařený humr [56304]:

  • 4

    Humra nejdříve usmrtíme bodnutím nože za hlavu, potom ho vypereme a zbavíme střívka, které prochází celým ocasem.

  • 5

    Levou rukou držíme humra za krunýř a pravou rukou uchopíme střední ocasní ploutvičku, kterou pootočíme a pak slabým trhnutím celé střívko vytáhneme ven.

  • 6

    Takto připraveného humra vhodíme do vařící slané vody a uvaříme (na půl kilogramu humra počítáme 25 minut vaření).

  • 7

    Uvařeného humra necháme vychladnout ve vývaru, poté jej dáme chladit do ledničky.

  • 8

    Humra vyjmeme z vývaru a silným ostrým nožem jej rozpůlíme podél páteře, rozevřeme na 2 poloviny. Odstraníme vnitřnosti, maso vybereme a krunýř opereme. Vybrané maso nakrájíme na plátky a vrátíme do krunýře.

  • 9

    Nejchutnější maso je na klepetech, která musíme naštípnout špičatou hranou ostrého nože.

  • 10

    Používáme vždy jen živé humry.

Komentáře k receptu