Pečené plátky ze pstruha na kořeněném kuskusu

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 20 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 40 g Cukr krupice
  • 150 g Kuskus
  • 240 ml Olej olivový
  • 120 ml Voda pitná
  • 300 ml Vývar drůbeží
  • 40 ml Ocet vinný
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.4 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 0.2 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 0.25 kávová lžička Tabasco
  • 1 kávová lžička Koriandr celý
  • 0.8 ks Citrony
  • 2 ks Pstruh
  • 3 ks Rajčata
  • 0.4 ks Citronela
  • 0.4 polévková lžíce Olej olivový
  • 2 polévková lžíce Bazalka
  • 2 polévková lžíce Koriandr čerstvý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1194 kcal
  • Sacharidy 45 g
  • Tuky 79 g
  • Sodík 650 mg
  • Bílkoviny 59 g
  • Uhlovodany 45 g
  • Cholesterol 145 mg
  • Draslík 1212.5 mg
  • Vláknina 7569 mg
  • Vitamín A 7569 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 32.1 mg
  • Vitamín E 0.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 5.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očistíme a vykucháme 2 asi půlkilové pstruhy, každému odkrojíme z boků podle páteře 2 plátky masa i s kůží. Zbytky z pstruhů uložíme do chladničky a použijeme např. na vývar. Dále spaříme a oloupeme 3 velká vejčitá rajčata, zbavíme je jadérek a pokrájíme na kostičky, nakrájíme čerstvý koriandr, umeleme koriandrová semena a nasekáme čerstvé bazalkové lístky.

  • 2

    V pánvi rozehřejeme lžíci olivového oleje a na něm opečeme plátky pstruha kůží dospod. Plátky obrátíme, na opečenou kůží každého položíme 3 kolečka nakládaného citronu, (citronový konfit), a ještě chvíli opékáme. Rybu pak poprášíme mletým koriandrem, potřeme horkým olejem a v pánvi odložíme do tepla.

  • 3

    Do mísy nasypeme kuskus, zalijeme horkým kuřecím vývarem, (můžeme použít i vodu), vmícháme lžíci olivového oleje, lžičku mořské soli a necháme v teple asi 20 minut odležet. Vidličkou pak kuskus načechráme, přidáme několik kapek tabasca, posekané bylinky a rajčata. Podle chuti ještě dosolíme, okořeníme čerstvě mletým pepřem a rozdělíme na 4 talíře.

  • 4

    Na kuskus na talířích položíme opečené porce pstruha s citronovým konfitem, které ještě přelijeme zálivkou vinaigrette a servírujeme.

  • 6

    Citronový konfit podle Ramsaye [47936]:

  • 7

    Chemicky neošetřené, dobře omyté citrony nakrájíme na tenká kolečka, jadérka opatrně odstraníme a rozpůlíme stonek citronely.

  • 8

    V rendlíku zahřejeme vodu až k varu, přisypeme cukr a mícháme, až se cukr rozpustí. Přidáme citronelu, 2-3 minuty povaříme, pak přidáme kolečka citronu a při nízké teplotě vaříme 8-10 minut. Po odstavení necháme vychladnout a kolečka citronu i s nálevem uložíme v neprodyšně uzavíratelné sklenici do chladničky, kde vydrží až jeden měsíc.

  • 9

    Citronová kolečka můžeme použít např. do koktejlů, položit před dopečením na různé druhy masa a ryb, případně jako podklad brusinkového terčíku v klasické české svíčkové omáčce.

  • 11

    Základní zálivka vinaigrette podle Ramsaye [47660]:

  • 12

    Ve vyšší nádobě smícháme olivový olej, bílý vinný ocet a mořskou sůl s čerstvě umletým pepřem a vše ručním mixerem rozmixujeme.

  • 13

    Hotovou zálivku přelijeme do skleněné nádoby s těsnícím víčkem a uložíme do chladničky, kde vydrží týden.

  • 14

    Před použitím dobře protřepeme.

Komentáře k receptu