Polévka s kadeřávkem a klobásou
Suroviny
- 250 g Brambory
 - 250 g Celer bulvový
 - 100 g Klobása Dunajská
 - 600 g Kapusta kadeřavá
 - 100 g Mrkev kořen
 - 100 g Mrkev kořen
 - 250 g Pórek
 - 50 g Slanina vepřová
 - 200 g Tuřín
 - 80 g Petržel kořen
 - 200 g Petržel kořen
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Libeček
 - 9 kávová lžička Pepř 4 barev
 - 1 kávová lžička Pepř bílý
 - 2 ks Cibule
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Bobkový list
 - 2 ks Bobkový list
 - 4 ks Jalovec
 - 1 špetka Nové koření mleté
 - 1 l Voda pitná
 - 0.5 l Víno růžové
 - 0.5 dl Smetana 12% (konzumní)
 - 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 1 polévková lžíce Majoránka
 - 1 polévková lžíce Husí sádlo
 - 2 polévková lžíce Sůl mořská
 - 1 polévková lžíce Hořčice
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 788 kcal
 - Sacharidy 75 g
 - Tuky 153 g
 - Sodík 2943 mg
 - Bílkoviny 22 g
 - Uhlovodany 70 g
 - Cholesterol 36.5 mg
 - Draslík 1845 mg
 - Vláknina 41845.7 mg
 - Vitamín A 41845.7 mg
 - Vitamín B6 0.9 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 323.1 mg
 - Vitamín E 1.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 45.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Dobře omyjeme a nakrájíme listy kadeřávku na nudličky (kadeřavá kapusta).
 - 
                                2
Na kostky si pokrájíme očištěné a omyté nové brambory. Očištěnou a omytou mrkev s petrželí pokrájíme na tenká kolečka. Oloupanou cibuli pokrájíme nadrobno. Omyjeme a otrháme lístky čerstvé majoránky, pokrájíme nadrobno a odložíme do misky.
 - 
                                3
Prorostlou slaninu pokrájíme na nudličky, pikantní klobásu na kolečka.
 - 
                                4
V hrnci si rozpustíme slaninu s husím sádlem, a cibuli zpěníme. Přidáme kadeřávek, mrkev, petržel a majoránku. Promícháme a krátce osmažíme (3-4 minuty), zalijeme 1 litrem zeleninového bujonu, přidáme bobkový list, ochutíme solí, pepřem a novým kořením. Doložíme brambory a vaříme při mírné teplotě 10 minut, pak přidáme pokrájenou klobásu a vaříme dalších 5-7 minut.
 - 
                                5
Nakonec přimícháme 0,5 dl smetany, kterou jsme smíchali s hořčicí, dochutíme solí, povaříme ještě asi 2 minuty a podáváme.
 - 
                                6
Zeleninový bujon [30258]:
 - 
                                7
Všechnu zeleninu - tuřín (bílou řepu), mrkev, cibuli, celer, petržel kořen, a pórek očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. 2 stonky petrželky natě (1 lžíce) a lístky libečku (1 lžička) svážeme.
 - 
                                8
V hrnci si rozpustíme máslo a vše osmažíme dorůžova.
 - 
                                9
Přilijeme 0,5 litru růžového vína a 1 litr vody. Přidáme 1 lžičku barevného pepře, 2 lžíce mořské soli, 4 ks jalovce, 2 bobkové listy,
 - 
                                10
svázanou nať a při mírné teplotě vaříme 90 minut.
 - 
                                11
Pak vývar scedíme přes husté síto, Z vychlazeného vývaru sejmeme tuk a získáme čistý bujon.
 - 
                                12
Případně dochutíme solí a pepřem.